Czas przygotowania : 20 min.
Porcja dla 4 osób:
Składniki:
Na chrupiący dodatek:
● 20 g cukru trzcinowego
● 20 g masła
● 40 g mąki T55
● 30 g białek jajek
● 1 laska wanilli
● 0,5 g drobnej soli
Na chłodnik truskawkowy:
● 500 g dojrzałych truskawek
● 4 łyżeczki białej stewii*
● 1 cl octu balsamicznego
Do dekoracji:
● kilka listków mięty i truskawek
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 190°C.
Rozpuść masło i wymieszaj je z cukrem trzcinowym.
Dodaj sól i ziarenka wanilli z rozciętej wzdłuż laski.
Domieszaj przesianą mąkę i białka jajek (nie ubijaj ich).
Przy pomocy silikonowej szpatułki (lub łyżki) rozprowadź podłużne paski ciasta (ok. 4-5 cm szerokośc i 12-14 cm ) długości) na silikonowej macie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 190°C, aż ciasto się zezłoci, odstaw (przechowaj w suchym miejscu, jeśli nie użyjesz ich od razu).
Truskawki umyj, osącz (odłóż kilka truskawek do dekoracji), po czym usuń szypułki.
Truskawki zmiksuj ze stewią i octem balsamicznym.
Podaj chłodnik z truskawek w głębokiej miseczce lub talerzu, obok ułóż chrupiące podłużne ciastko..
Podawaj ewentualnie z lodami (np waniliowymi) lub sorbetem. Ja podałam chłodnik z lodami z werbeny, które są specjalnością regionu Owernii, a dokładnie Le Puy en Velay, głównego miasta departamentu Górnej Loary (Haute Loire).
*Jeśli wolisz, możesz przygotować chłodnik z cukrem, jego ilość dopasuj do własnych upodobań.