Proponuję Wam idealny deser-chłodnik na lato, jest lekki, niskokaloryczny i orzeźwiający, skomponowany z truskawek i chrupiącego ciasteczka, można go ewentualnie podawać z lodami lub sorbetem. Ja podałam chłodnik z lodami z werbeny, które są specjalnością regionu Owernii, a dokładnie Le Puy en Velay, głównego miasta departamentu Górnej Loary (Haute Loire).
smakifrancji.blogspot.com
Czas przygotowania : 20 min.
Porcja dla 4 osób:
Składniki:
Na chrupiący dodatek:
● 20 g cukru trzcinowego
● 20 g masła
● 40 g mąki T55
● 30 g białek jajek
● 1 laska wanilli
● 0,5 g drobnej soli
Na chłodnik truskawkowy:
● 500 g dojrzałych truskawek
● 4 łyżeczki białej stewii*
● 1 cl octu balsamicznego
Do dekoracji:
● kilka listków mięty i truskawek
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 190°C.
Rozpuść masło i wymieszaj je z cukrem trzcinowym.
Dodaj sól i ziarenka wanilli z rozciętej wzdłuż laski.
Domieszaj przesianą mąkę i białka jajek (nie ubijaj ich).
Przy pomocy silikonowej szpatułki (lub łyżki) rozprowadź podłużne paski ciasta (ok. 4-5 cm szerokośc i 12-14 cm ) długości) na silikonowej macie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 190°C, aż ciasto się zezłoci, odstaw (przechowaj w suchym miejscu, jeśli nie użyjesz ich od razu).
Truskawki umyj, osącz (odłóż kilka truskawek do dekoracji), po czym usuń szypułki.
Truskawki zmiksuj ze stewią i octem balsamicznym.
Podaj chłodnik z truskawek w głębokiej miseczce lub talerzu, obok ułóż chrupiące podłużne ciastko..
Podawaj ewentualnie z lodami (np waniliowymi) lub sorbetem. Ja podałam chłodnik z lodami z werbeny, które są specjalnością regionu Owernii, a dokładnie Le Puy en Velay, głównego miasta departamentu Górnej Loary (Haute Loire).
*Jeśli wolisz, możesz przygotować chłodnik z cukrem, jego ilość dopasuj do własnych upodobań.
Powiązane artykuły
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Rabarbarowe szaleństwo - sprawdzone przepisy na smaczne potrawy z rabarbarem
Rabarbar to bylina, która jest warzywem. W kuchni zastosowanie znalazły części liści, nazywane ogonkami liściowymi. Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak. Zawarte w rabarbarze substancje mają właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i wspomagające układ krążenia. Możemy z niego zrobić różnego rodzaju ciasta, kompot, konfiturę a także dodać do dań wytrawnych. Rabarbar świetnie znosi mrożenie, więc warto zrobić zapasy na zimę.
-
Przepis na arbuzową pizzę z owocami i jogurtem
Przepis na arbuzową pizzę z owocami i jogurtem.
-
Przepis na kakaową tartę z owocami
Tarta z owocami to świetna propozycja na letni deser. Przepis jest bardzo prosty i jego wykonanie zajmie krótką chwilę. Tarta wychodzi dość cienka ze względu na brak mąki, więc można podwoić proporcje składników.
Smaki Francji
Przepis na kakaową tartę z owocami 2017-08-10 08:56:19 2017-08-08 18:03:44