Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 15 min.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
● 16 krewetek tygrysich
● 1 mała biała kapusta (lub ½ kapusty)
● 4 marchewki
● ½ pęczek kolendry
● 1 limonka bio
● 4 łyżki oleju słonecznikowego
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 200°C. Marchewkę obierz i pokrój na cienkie paski przy pomocy mandoliny lub obieraczki. Kapustę drobno poszatkuj. Mango obierz i pokrój w drobną kostkę.
Limonkę umyj, osusz i zetrzyj skórkę. W miseczce wymieszaj sok z limonki z olejem, dopraw solą i pieprzem. Krewetki obierz z pancerzyków.
Na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warzywa z krewetkami i mango, skrop olejem z sokiem z limonki i posyp otartą skórką z limonki. Posól, popieprz. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Zamieszaj całość raz lub dwa podczas pieczenia. Posyp posiekaną natką kolendry przed podaniem. Możesz podawać samo lub np. z ryżem lub z quinoa.