Przygotowanie: 15 min.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
● 500 g marchewki
● 4 pomarańcze
● 1 garść bratków polnych
● 2-3 gałązki mięty
● Sok z 1/2 cytryny
● 1 łyżeczka cynamonu
● 1 łyżka płynnego miodu
● 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● sól
Przygotowanie:
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
Dwie pomarańcze obierz (usuń białe włókna) i pokrój w drobną kostkę.
Przełóż do miseczki z marchewką.
Z dwóch pozostałych pomarańczy wyciśnij sok. Dodaj wodę z kwiatów pomarańczy, sok z cytryny, miód, oliwę i cynamon, wymieszaj. Dopraw solą.
Oberwij listki mięty, drobno posiekaj.
Wymieszaj sos z marchewką i pomarańczą, odstaw na godzinę do schłodzenia. Versez dans le saladier, mélangez les carottes et les oranges, laissez reposer au frais1 heure. Dodaj miętę, posyp dzikimi bratkami, podaj natychmiast.