Fiołek trójbarwny zwany potocznie fiołkiem polnym lub dzikim bratkiem, rośnie dziko na polach, przydrożach i łąkach.To popularne zioło znalazło zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej i kosmetyce, ale również w kuchni, kwiaty dzikiego bratka są jednymi z najbardziej jadalnych, datego można go dodawać do sałatek i różnych potraw. Zawierają między innymi flawonoidy, sole mineralne, beta-karoten. Pobudzają przemianę materii, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają naczynia krwionośne. A więc pomyślcie o tym, żeby zebrać garść dzikich bratków podczas spaceru na łonie natury, przyozdobić nimi dania i przy okazji skorzystać z ich dobroczynnych właściwości.
smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 15 min.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
● 500 g marchewki
● 4 pomarańcze
● 1 garść bratków polnych
● 2-3 gałązki mięty
● Sok z 1/2 cytryny
● 1 łyżeczka cynamonu
● 1 łyżka płynnego miodu
● 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● sól
Przygotowanie:
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
Dwie pomarańcze obierz (usuń białe włókna) i pokrój w drobną kostkę.
Przełóż do miseczki z marchewką.
Z dwóch pozostałych pomarańczy wyciśnij sok. Dodaj wodę z kwiatów pomarańczy, sok z cytryny, miód, oliwę i cynamon, wymieszaj. Dopraw solą.
Oberwij listki mięty, drobno posiekaj.
Wymieszaj sos z marchewką i pomarańczą, odstaw na godzinę do schłodzenia. Versez dans le saladier, mélangez les carottes et les oranges, laissez reposer au frais1 heure. Dodaj miętę, posyp dzikimi bratkami, podaj natychmiast.
Powiązane artykuły
-
Jak zrobić domowe przetwory na zimę? 3 smaczne i proste przepisy
Zimą dostęp do świeżych warzyw jest utrudniony. Z tego powodu jesienią i latem dobrze jest zrobić pyszne i zdrowe przetwory, które później można wykorzystać do obiadu bądź gdy odwiedzą nas niespodziewani goście. Wbrew pozorom robienie domowych przetworów wcale nie jest trudne – co więcej, daje sporo frajdy! Oto 3 sprawdzone przepisy.
-
Przepis na sałatkę z arbuzem, awokado i krewetkami
Orzeźwiająca, lekka sałatka na lato, doprawiona smacznym, delikatnym dressingiem z dodatkiem miodu i mięty. Chrońmy pszczoły, które są zagrożone wyginięciem, by móc nadal korzystać z dobroczynnych właściwości miodu, który możemy dodawać do wielu dań, zarówno słodkich i wytrawnych.
-
Przepis na sałatkę z ciecierzycą i kolorowymi warzywami
Przepis na sałatkę z ciecierzycą i kolorowymi warzywami.
-
Przepis na kolorowe tabbouleh z quinoa
Kolorowe tabbouleh z komosą ryżową, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, z dodatkiem ziarenek i soku z owocu granatu, i świeżymi listkami mięty, która nada smaku, świeżości i aromatu całości. Idealna przystawka na wiosnę i na lato.
Smaki Francji
Przepis na kolorowe tabbouleh z quinoa 2017-05-15 07:50:32 2017-05-14 23:44:45