Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 55 min.
Składniki na tartę o średnicy 24 cm
Porcja dla 4-6 osób
Składniki na ciasto:*
● 250 g mąki pszennej (najlepiej typu 500 lub 550)*
● 125 g miękkiego masła
● 1 jajko
● Szczypta soli
● ok. 5 cl wody
Składniki na farsz:
● 1 pęczek marchewki bio z natką
● 2 ząbki czosnku
● 30 g migdałów
● 250 g ricotty
● 4 jajka
● 20 cl śmietany kremówki**
● 8 cl oliwy z oliwek
● sól, pieprz
● 2 szczypty pieprzu Cayenne (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto : w dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj miękkie masło pocięte na kawałki, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Zrób dołek w cieście i dodaj jajko i odrobinę wody.
Szybko ugnieć ciasto, tak, by miało jednolitą konsystencję. Uformuj kulę, owiń ją folią i wstaw do lodówki przynajmniej na 1 godz.
Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm. Wyłóż formę do tarty papierem do pieczenia lub natłuść ją i oprósz delikatnie mąką.
Nagrzej piekarnik do temperatury 190°C.
Wyłóż ciastem formę do tarty, starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem ciasto wystające ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, spód i boki ciasta przykryj dużym kołem wyciętym z papieru do pieczenia tak, aby papier wystawał 1 cm ponad brzeg formy. Na papier wysyp fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto nie wyrosło i się nie zniekształciło. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 min, aż ciasto nabierze złotego koloru. Wyjmij z piekarnika, ostudź.
Marchewki opłucz, odetnij od nich natkę.
Marchewkę obierz, przetnij wzdłuż na pół lub jeśli są grube, przetnij połówki znowu na pół. Przełóż pokrojoną marchewkę do miski, skrop odrobiną oliwy, posól, popieprz, wymieszaj , po czym wyłóż marchewkę na blachę piekarnika (wyłożoną papierem do pieczenia). Wstaw do nagrzanego piekarnika ( 190°C) na około 25 minut, mieszając od czasu do czasu.
W międzyczasie przygotuj pesto z natki marchewki: zmiksuj posiekaną natkę marchewki, z posiekanym lub przepuszczonym przez praskę czosnkiem, migdałami, solą, pieprzem pieprzem Cayenne, dodając resztę oliwy z oliwek, miksuj aż do uzyskania gładkiej masy o konsystencji purée.
W misce wymieszaj ricottę z jajkami i 4 łyżkami pesto z natki marchewki. Rozsmaruj przygotowaną masę na dnie podpieczonej tarty.
Następnie ułóż ładnie upieczone marchewki i wstaw do nagrzanego piekarnika (190°C) na około 30 minut aż wierzch tarty się przyrumieni.
Podawaj z resztą pesto i zieloną sałatą (roszponką, rukolą, batawią) doprawioną winegretem.
*Możesz użyć gotowego ciasta francuskiego.
** Jeśli wolisz, użyj śmietany sojowej.
źródło inspiracji: francuski magazyn Slowly veggy