Dla miłośników kuchni wegańskiej mam dzisiaj przepis na zupę krem z rukoli, niezwykle zdrową, bo przygotowaną z rukoli oraz mleka owsianego. Rukola, często używana w kuchni śródziemnomorskiej, oprócz swojego oryginalnego smaku, zawiera wiele witamin, między innymi witaminę A, K, C i B oraz cenne minerały: wapń, magnez, potas, żelazo, mangan.
Natomiast mleko owsiane jest zdrowym zamiennikiem mleka zwierzęcego, bogatego w błonnik, kwasy tłuszczowe, witaminę E i lecytynę.
Dodatkowo zupę możecie przyozdobić stokrotkami, te niepozorne kwiatuszki są bogate w sole mineralne, kwasy organiczne, flawonoidy, możemy je dodawać do sałatek jak również do zup i innych dań.
smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 10 min.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
● 125 g rukoli
● 1 cukinia
● 50 cl mleka owsianego
● 4 łyżki płatków owsianych
● 3 łyżki oliwy z oliwek
● 1 cebula
● 40 cl bulionu warzywnego bio
● sok z ½ cytryny
● sól, pieprz
● 2 szczypty pieprzu Cayenne
● garść stokrotek do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, dodaj płatki owsiane, wymieszaj.
Dodaj bulion warzywny i mleko owsiane. Zagotuj. Cukinię umyj, osusz, pokrój w talarki. Wrzuć do zupy, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez około 5-10 minut.
Rukolę umyj, osusz, grubo posiekaj, odłóż na bok kilka listków do dekoracji, resztę domieszaj do zupy-kremu, gotuj jeszcze przez około 2-3 minuty.
Zmiksuj całość, dopraw do smaku, dodając sok z połówki cytryny, sól, pieprz, dwie szczypty pieprzu Cayenne (opcjonalnie, jeśli wolisz łagodny smak). Udekoruj zupę-krem kilkoma listkami rukoli i stokrotami (opcjonalnie).
Powiązane artykuły
-
Zupa dyniowa na bulionie z cebulą, czosnkiem i parówką
Dynia, królowa jesieni. Chyba każdy z nas, nie raz, napotkał to sympatyczne warzywo na swojej drodze. Dostojne, pomarańczowe, nadające się do dekoracji jak i do konsumpci. Niestety wciąż wiele z nas ma dylemat jak prawidłowo - czyt. smacznie - powinno się taką dynię przyrządzić. Jedni preferuję dynię na słodko - w formie puree - inni wytrawnie. Ja należę zdecydowanie do tego drugiego grona. Dlatego dziś zapraszam na prosty i pyszny przepis na zupę dyniową na bulionie z cebulą, czosnkiem i parówką.
-
Zupa szczawiowa - jak ją przyrządzić?
Zupa szczawiowa świetnie sprawdza się w roli pierwszego dania, gdyż wyostrza apetyt. Szczaw jest źródłem witaminy C , która wzmacnia naszą odporność, a dzięki flawonoidom działa przeciwstarzeniowo. Jeśli należysz do grona osób, które nigdy nie kosztowały zupy szczawiowej, czym prędzej powinieneś to zmienić.
-
Zupa z zielonej soczewicy
Zielona soczewica ma wiele właściwości odżywczych, zawiera przede wszystkim potas, kwas foliowy i dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Proponuję Wam dzisiaj pyszną zupę z zielonej soczewicy autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło, przepis pochodzi z książki Z miłości do smaku wyd. Carrefour Polska.
-
Rozgrzewające curry z jesiennymi warzywami
Jesienne warzywa i owoce są pełne koloru i smaku, jak również dobroczynnych właściwości. Warto je jeść, aby cieszyć się zdrowiem i wzmocnić odporność swojego organizmu.Proponuję Wam kolorowe, aromatyczne i rozgrzewające curry z jesiennnymi warzywami kapustnymi: kalafiorem, brokułami i rzepą oraz ziemniakami. Ta indyjska potrawa, która ze względu na walory smakowe szybko przyjęła się w krajach europejskich, jest nie tylko smaczna i aromatyczna, ale również niezwykle zdrowa dzięki komponującym ją warzywom i przyprawom, takim jak kurkuma, kmin rzymski, curry, czosnek i imbir. Jest rozgrzewająca, ma wyrazisty smak, ale nie jest za ostra.
Smaki Francji
Rozgrzewające curry z jesiennymi warzywami 2018-01-05 06:48:45 2017-12-17 13:46:34