Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 15 min.
Porcja dla 4 osób:
● 500 g gnocchi
● 2 gruszki
● 150 g sera gorgonzola
● 15 cl śmietany kremówki
● 100 g orzechów pekan
● 3 łyżki cukru
● kilka listków świeżej szałwii
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Upraż orzechy na suchej patelni kilka minut. Posyp cukrem, karmelizuj jeszcze dwie minuty, nie przestając mieszać. Przełóż orzechy na papier pergaminowy, odstaw do ostudzenia.
W rondlu podgrzej śmietanę. Dodaj rozdrobniony serek gorgonzola. Popieprz. Zmiksuj przy pomocy miksera zanurzeniowego lub zamieszaj trzepaczką. Odstaw.
Gnocchi ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź.
Rozdrobnij karmelizowane orzechy pekan. Gruszki pokrój w cienkie plasterki, nie obierając ich.
Wyłóż gnocchi i gruszki na głębokie talerze. Polej gorącym sosem z gorgonzolą. Posyp drobno posiekanymi listkami szałwii i rozdrobnionymi orzechami pekan, podaj natychmiast.