Czas przygotowania: 30 min.
Chłodzenie: 15 min.
Dla 6 osób :
● 8 kromek chleba tostowego
● 12 ugotowanych krewetek tygrysich
● 2 klementynki
● 1 cytryna bio
● 2 ząbki czosnku
● 8 listków sałaty
● 1 łyżka czerwonego pieprzu
● 2 łyżki majonezu
● 3 łyżki oliwy z oliwek
● ½ łyżki mielonej kolendry
● sól, pieprz
Dodatkowo: wykrawacze w kszatłcie gwiazdek
Przygotowanie:
W miseczce wymieszaj trzepaczką sok z jednej klementynki i sok z połówki cytryny, czosnek przepuszczony przez praskę, sól, pieprz i mieloną kolendrę. Odstaw.
Krewetki obierz z pancerzyków, przekrój wzdłuż na pół i przełóż do głębokiego naczynia, zalej marynatą, wymieszaj i odstaw do schłodzenia na 15 minut.
Chleb opiecz w tosterze, a następnie wytnij z niego przy pomocy wykrawaczy różnej wielkości gwiazdki, to samo zrób z listkami sałaty.
Wyciśnij sok z drugiej połówki cytryny i zetrzyj skórkę, wymieszaj z majonezem. Obierz drugą klementynkę, usuń również białą skórkę, pokrój w małe kawałeczki.
Kanapeczki posmaruj majonezem, wyłóż na nie sałatę, krewetki i kawałeczki klementynki. Przykryj kolejnymi warstwami tostowych gwiazdek, tak, by uzyskać kszatłt choinek. Podawaj przybrane czerwonym pieprzem.