Przygotowanie: 40 min.
Chłodzenie : 3h- 12h
Porcja dla 4 osób :
● 8 dużych przegrzebków (małży św. Jakuba)
● 2 duże soczyste pomarańcze
● 2 małe pomarańcze
● 1 awokado
● 1 mały burak chioggia
● 4 limonki bio
● 1 gałązka bazylii (najlepiej drobnolistnej)
● 30 cl śmietanki kokosowej
● 3 łyżki oliwy z oliwek
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Schłodzoną w lodówce śmietankę kokosową ubij ze skórką otartą limonki i szczyptą soli. Wstaw na 12 godzin do lodówki.
Przegrzebki, uprzednio schłodzone ok. 30 minut w lodówce (aby ich mięso stwardniało) pokrój w cienkie plasterki, polej sokiem z limonki i 2 łyzkami oliwy. Wstaw do schłodzenia na 30 minut.
Wyciśnij sok z dużych pomarańczy, przecedź sok przez sitko. Zredukuj sok na małym ogniu z resztą oliwy i szczyptą soli.
Obierz ze skórki limonki i małe pomarańcze. Pokrój je w cienkie plasterki.
Awokado obierz i pokrój w plasterki, foremką (lub obręczą) wytnij krążki. Buraka obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Ułóż wszystkie składniki na talerzach, udekoruj bitą śmietanką kokosową i pomarańczowym dressingiem. Popieprz, udekoruj listkami bazylii i podawaj.
źródło: Cuisine actuelle