Przygotowanie: 10 min.
Cuisson : 20 min.
Porcja dla 4 osób:
● 500 g listków młodej pokrzywy
● 300 g ziemniaków
● 2 cebule
● 1 litr wody
● bulion warzywny bio (1-2 kostki)
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● 15 cl śmietany kremówki
lub śmietany do sosów i zup
● sól, pieprz
● pestki dyni (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pokrzywę opłucz (załóż rękawiczki!), oberwij listki, jeśli pokrzywa jest młoda, możesz również użyć gałązki.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
W garnku podsmaż na rozgrzanej oliwie posiekaną cebulę, dodaj pokrzywę, przesmaż jeszcze przez chwilę, mieszając. Dodaj ziemniaki, wlej gotującą wodę z rozpuszczonym bulionem, posól. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Zdejmij z ognia, dopraw pieprzem. Przed podaniem dodaj śmietanę. Smacznego!