Przygotowanie: 20 min.
Pieczenie: 1 godz.
Porcja dla 6 osób:
● 300 g ugotowanej dyni butternut
(lub zwykłej lub dyni hokkaido, około 500 g surowej dyni)
● 130 g mąki T55 ou T45
● 100 g gorzkiej czekolady
● 100 g cukru brązowego +2 łyżki do dekoracji
● 70 g mielonych orzechów laskowych
● 70 g miękkiego masła
● 3 duże jajka
● 75 g pestek dyni
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● 1 laska wanilii
● 1 szczypta soli
Przygotowanie:
Ugotuj na parze dynię do miękkości, osącz z wody, rozgnieć widelcem lub zmiksuj do konsystencji purée, odstaw.
Zmielone orzechy laskowe upraż przez kilka minut na suchej patelni, mieszając i uważając, żeby się nie przypaliły. Odstaw.
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, ostrzem noża wyskrob ziarenka.
Czekoladę rozpuść w wodnej kąpieli.*
Miękkie masło pokrój w kawałki, utrzyj z cukrem na gładką masę. Domieszaj jajka, purée z dyni, dokładnie wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i zmielonymi orzechami laskowymi. Dodaj do mieszaniny z dyniowym purée, dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy.
Podziel masę na dwie części, do jednej domieszaj rozpuszczoną czekoladę, a do drugiej ziarenka wanilii.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia (lub natłuść), wylej na dno połowę masy z czekoladą, następnie całą masę z wanilią, a na koniec resztę masy z czekoladą.
Posyp wierzch pestkami dyni i dwiema łyżkami brązowego cukru, wstaw do nagrzanego piekarnika na około godzinę (w zależności od piekarnika), piecz do suchego patyczka.
*W misce nad garnkiem z gotującą wodą, tak, by dno miski nie dotykało wody).