W tym szczególnym okresie proponuję Wam dla osłody przepis na marmurkowy keks czekoladowo-dyniowy, które możecie przygotować na świąteczny stół. Jest naprawdę wyborny i oryginalny w smaku, do jego przygotowania najlepiej użyjcie dyni butternut, która ma delikatny, lekko słodki smak, lub dyni hokkaido czy zwykłej dyni.
Życzę Wam pięknych i spokojnych Świąt Wielkanocnych, trzymajcie się ciepło i zdrowo!
Wielkie podziękowania dla personelu medycznego i wszystkich, którzy nadal dla nas pracują w tym trudnym czasie.
smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 20 min.
Pieczenie: 1 godz.
Porcja dla 6 osób:
● 300 g ugotowanej dyni butternut
(lub zwykłej lub dyni hokkaido, około 500 g surowej dyni)
● 130 g mąki T55 ou T45
● 100 g gorzkiej czekolady
● 100 g cukru brązowego +2 łyżki do dekoracji
● 70 g mielonych orzechów laskowych
● 70 g miękkiego masła
● 3 duże jajka
● 75 g pestek dyni
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● 1 laska wanilii
● 1 szczypta soli
Przygotowanie:
Ugotuj na parze dynię do miękkości, osącz z wody, rozgnieć widelcem lub zmiksuj do konsystencji purée, odstaw.
Zmielone orzechy laskowe upraż przez kilka minut na suchej patelni, mieszając i uważając, żeby się nie przypaliły. Odstaw.
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, ostrzem noża wyskrob ziarenka.
Czekoladę rozpuść w wodnej kąpieli.*
Miękkie masło pokrój w kawałki, utrzyj z cukrem na gładką masę. Domieszaj jajka, purée z dyni, dokładnie wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i zmielonymi orzechami laskowymi. Dodaj do mieszaniny z dyniowym purée, dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy.
Podziel masę na dwie części, do jednej domieszaj rozpuszczoną czekoladę, a do drugiej ziarenka wanilii.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia (lub natłuść), wylej na dno połowę masy z czekoladą, następnie całą masę z wanilią, a na koniec resztę masy z czekoladą.
Posyp wierzch pestkami dyni i dwiema łyżkami brązowego cukru, wstaw do nagrzanego piekarnika na około godzinę (w zależności od piekarnika), piecz do suchego patyczka.
*W misce nad garnkiem z gotującą wodą, tak, by dno miski nie dotykało wody).
Powiązane artykuły
-
Pierniczki dla wymagających (bez zbóż, jajek, laktozy, białego cukru i miodu)
Bywa, że nasze diety są obwarowane licznymi ograniczeniami. Niektóre nakładamy na siebie sami, świadomie eliminując z jadłospisu pewne produkty, inne są wynikiem stanu naszego zdrowia i niemożności spożywania określonych składników. Specjalne potrzeby dietetyczne, zwłaszcza jeśli ujawnią się w późniejszym wieku, mogą być nie lada kłopotem, wymagającym rezygnacji z wielu lubianych potraw czy wypieków. Nie musi jednak oznaczać to „nie jeść wcale”, a może „jeść inaczej” – w tym przypadku „jeść lepiej”, bo też bez szkodliwych i bolesnych konsekwencji dla organizmu.
-
Biała rolada z kremem kasztanowym
Bûche de Noël czyli „bożonarodzeniowe polano” to tradycyjne francuskie ciasto świąteczne. Przypomina ono do złudzenia polską roladę. Dawniej we francuskich domach podpalano w Wigilię ogromną kłodę drewna, której ogień miał symbolizować dobrobyt i zdrowie w Nowym Roku. Wokół kominka zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły ciasta nawiązujące do tej tradycji. Dawne bûches kształtem przypominały polano, dzisiejsze przypominają bardziej roladę. Rolady i ich nadzienia mogą mieć przeróżne smaki: czekoladowy, waniliowy, owocowy, kasztanowy, pistacjowy, kokosowy, tiramisu. Mogą być również podawane w postaci deseru lodowego. Ja proponuję Wam dzisiaj świąteczną roladę z delikatnym, przepysznym kremem kasztanowym z dodatkiem mascarpone i bitej śmietany. Kasztany są bowiem nieodłącznym elementem francuskiego świątecznego menu, zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Jednym ze świątecznych przysmaków są marrons glacés, czyli lukrowane kasztany kandyzowane, których użyłam do dekoracji tej bûche (nie są one konieczne do jej przygotowania). A przy okazji życzę wszystkim czytelinkom Kobiecych Porad pogodnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia, oraz pięknego Nowego Roku 2020! Niech się spełnią wszystkie Wasze marzenia!
-
Sernik z malinową glazurą na pistacjowym spodzie
Na świąteczny stół proponuję Wam sernik na chrupiącym pistacjowym spodzie, uwieńczony malinową glazurą. Jego delikatny i wyrafinowany smak na pewno uwiedzie waszych gości. Do jego przygotowania możecie użyć mrożonych malin. Życzę Wam wszystkim przepięknych i pogodnych Świąt!
-
Kruche ciasteczka z kwiatem pomarańczy
Na świątecznym stole nie może zabraknąć kruchych ciasteczek do kawy i herbaty. Ja proponuję Wam ciasteczka o subtelnym aromacie kwiatów pomarańczy, często wykorzystywanym w kuchni francuskiej, zwłaszcza w wypiekach. Rodem z Bliskiego Wchodu, woda z kwiatów pomarańczy doskonale nadaje się do ciast i deserów. To również idealny dodatek do dań orientalnych oraz napojów serwowanych na ciepło i na zimno. Ta woda znajduje również wiele innych zastosowań, głównie w kosmetyce, ze względu na swoje właściwości upiększające i tonizujące, oraz w medycynie ludowej Bliskiego Wschodu.
Smaki Francji
Kruche ciasteczka z kwiatem pomarańczy 2020-01-27 09:02:08 2019-12-20 23:05:32