Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
● 1 kalafior
● 100 g startego żółtego sera (np. gruyère lub comté)
● 60 g migdałów
● 50 cl śmietany kremówki
● 30 g masła
● 1 ząbek czosnku
● 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C.
Natrzyj czosnkiem dno naczynia żaroodpornego i wysmaruj je masłem.
Śmietanę podgrzej w rondlu na wolnym ogniu.
Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Migdały grubo posiekaj.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
Kalafior rozdziel na różyczki. Umyj je i zblanszuj, zanurzając na kilka minut w gotującej wodzie, a następnie schłódź zimną wodą.
Wyłóż różyczki kalafiora w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posól, popieprz, oprósz gałką muszkatołową. Polej śmietaną, posyp startym serem i posiekanymi migdałami.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 minut i zapiekaj, aż wierzch się zezłoci.