Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 30 min.
Porcja dla 4 osób
Składniki :
● 200 g zielonej soczewicy
● ½ l wody mineralnej
● 2 gałązki selera naciowego
● 2 dojrzałe awokado
● 1 owoc granatu
● ½ pęczka świeżej mięty
● ½ pęczka kolendry
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● 1 łyżeczka świeżo startego korzenia kurkumy*
● 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
● 1 łyżeczka mielonego curry
Na dressing:
● 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● 1 łyżka syropu klonowego
● 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
● ½ łyżeczki rozgniecionego czarnego pieprzu
● ¼ łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
W rondlu rogrzej 2 łyżki oliwy, dodaj przyprawy i podsmaż kilka sekund. Wrzuć soczewicę, zalej wodą, i gotuj przez około 20 do 30 minut. Soczewica powinna być miękka, ale nie się rozpadać (w razie potrzeby dolej odrobinę wody podczas gotowania). Odstaw do ostudzenia.
Przygotuj dressing: wymieszaj wszystkie składniki w miseczce.
Przełóż ugotowaną, przestudzoną soczewicę do miski. Dodaj drobno pokrojone gałązki selera naciowego, pokrojone w talarki awokado, ziarenka granatu i drobno posiekane zioła.
Wlej dressing, delikatnie wymieszaj całość.
*Możesz użyć również zmielonej kurkumy, dodaj wówczas ok. trzy szczypty kurkumy.