Zdrowa, chrupiąca, kolorowa, pełna witamin sałatka z zieloną soczewicą, granatem i awokado, a także miętą, kolendrą, imbirem i kurkumą, to moja propozycja na dziś.
smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 30 min.
Porcja dla 4 osób
Składniki :
● 200 g zielonej soczewicy
● ½ l wody mineralnej
● 2 gałązki selera naciowego
● 2 dojrzałe awokado
● 1 owoc granatu
● ½ pęczka świeżej mięty
● ½ pęczka kolendry
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● 1 łyżeczka świeżo startego korzenia kurkumy*
● 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
● 1 łyżeczka mielonego curry
Na dressing:
● 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● 1 łyżka syropu klonowego
● 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
● ½ łyżeczki rozgniecionego czarnego pieprzu
● ¼ łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
W rondlu rogrzej 2 łyżki oliwy, dodaj przyprawy i podsmaż kilka sekund. Wrzuć soczewicę, zalej wodą, i gotuj przez około 20 do 30 minut. Soczewica powinna być miękka, ale nie się rozpadać (w razie potrzeby dolej odrobinę wody podczas gotowania). Odstaw do ostudzenia.
Przygotuj dressing: wymieszaj wszystkie składniki w miseczce.
Przełóż ugotowaną, przestudzoną soczewicę do miski. Dodaj drobno pokrojone gałązki selera naciowego, pokrojone w talarki awokado, ziarenka granatu i drobno posiekane zioła.
Wlej dressing, delikatnie wymieszaj całość.
*Możesz użyć również zmielonej kurkumy, dodaj wówczas ok. trzy szczypty kurkumy.
Powiązane artykuły
-
Wykwintna sałatka z buraczków z cykorią i orzechami
Tę sałatkę na pewno polubią wszystkie weganie i wegetarianie oraz wszystkie osoby lubiące zdrowe sałatki i oczywiście czerwone buraczki. Jest prosta a zarazem wykwintna, podana z uprażonymi pestkami dyni, orzechami włoskimi oraz delikatnym dipem buraczkowo-pomarańczowym. Możecie ją również podać na wielkanocny stół. Przygotowując ją zainspirowałam się przepisem znanego francuskiego szefa kuchni Régisa Marcona, którego restauracja posiada trzy gwiazdki Michelin.
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
-
Przepis na łososia z jabłkiem granny smith
Smaczna, zdrowa i elegancka przystawka z łososia i zielonego jabłka granny smith, którą możecie podać zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Ważne, żeby była ładnie podana! Estetyka również stanowi pożywienie. To, co jest radością dla oczu, jest również ucztą dla zmysłów i pokarmem dla duszy.
-
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką
Sałata rzymska dzięki swojej wszechstronności prawie zawsze znajduje się w mojej lodówce. Surową można wykorzystać w wrapach z kapusty rzymskiej, a lekko sparzoną w gołąbkach. Dziś kolejny sposób na naszą sałatę! Szybko podsmażona na patelni z czerwoną cebulką smakuje wyśmienicie. W mniej niż 15 minut sałatka ląduje na naszym talerzu, jest to więc idealne danie (lub dodatek) dla zabieganych :)
Smaki Francji
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką 2017-02-27 07:26:27 2017-02-25 14:49:19