Ciasto z porzeczkami
Porzeczki to jedne z ulubionych owoców dodawanych do ciast. Są kwaśne, więc w połączeniu ze słodyczą tworzą cudowną ferie smaków. Takie słodko-kwaśne ciasta są bardzo popularne. Któż z nas nie jadł ciasta z porzeczkami i kruszonką? To klasyka, smak dzieciństwa. Porzeczka łączy się także doskonale z budyniem. Jego gładka, gęsta, kremowa konsystencja, jest ciekawą bazą dla tych owoców. Doskonałym tego przykładem jest tarta z kremem budyniowym i porzeczkami. Porzeczki tworzą ciekawą parę także ze słodką bezą, przełamując jej słodycz swoim kwaśnym smakiem. Konsystencja kruchej bezy i delikatnej porzeczki…no cóż nie da się przejść obok takiego ciasta obojętnie.
Wypieki z rabarbarem
Czy czytając słowo „rabarbar” także czujecie zapach kompotu, który pije się na świeżym powietrzu w ciepły, letni dzień? Rabarbar jak żaden inny owoc, sprawia, że niemal przenosimy się do ogrodu, pachnącego obfitością. Trudno zatem się dziwić, że latem wypieki z rabarbarem są must have w każdym domu. I tu znowu najpopularniejsze jest ciasto z rabarbarem i kruszonką, puszyste i łatwe do przygotowania. W połączeniu z kompotem jest nie do opisania. Na wiosenno-letnie pikniki można przygotować także szybkie w wykonaniu różki francuskie z rabarbarem i truskawkami. Są one kruche, słodkie i kwaśne jednocześnie. Tyle dobrego w jednym ciastku!
Malinowe pożądanie
Mitem, jaki istnie o malinach jest ten, że są słodkie. Owszem, odrobinę, ale są one przede wszystkim kwaśne. Maliny mają jednak jeszcze inną zaletę. Są po prostu ładne. Pięknie wyglądają w całości, dlatego służą w wielu daniach jako dekoracja. Także w wypiekach warto zachować ich naturalną formę. Doskonałym przykładem takiego deseru jest jogurtowa terrina z malinami. To ciasto bez pieczenia, które składa się z biszkoptów, masy jogurtowej i oczywiście malin. Warto maliny komponować także z galaretką i na przykład sernikiem. Nie sposób powstrzymać się przed zjedzeniem kawałka sernika na zimno z galaretką i malinami, w letnie popołudnie.
A może agrest?
Agrest można kochać albo nienawidzić. Polecamy kochać, a jeśli nienawidzicie, to spróbujcie dać mu jeszcze jedną szansę przygotowując łatwe ciasto agrestowe z bezową pianką. Dużo jest tu owoców i pysznej, słodkiej pianki. Podobnie jak rabarbar, agrest nadaje się do robienia lemoniady, która ugasi pragnienie i orzeźwi w gorące dni. Jeśli szukacie czegoś lżejszego, doskonale sprawdzi się deser w stylu angielskim – agrestowy fool. To szybki i bardzo prosty deser na bazie jogurtu greckiego i śmietanki, z dodatkiem agrestu, oczywiście. Jego kremowa konsystencja i słodko-kwaśny smak stanowią ciekawą alternatywę dla klasycznych, cięższych deserów.
Owoce dają ogrom możliwości i są inspiracją do tworzenia wspaniałych wypieków. Podobno to zmysły tworzą najsilniejsze wspomnienia. Trudno temu zaprzeczyć. Wszak smaki dzieciństwa pamiętamy wszyscy, a jako dorośli tworzymy je swoim dzieciom.
Więcej isnpirujących pomysłów na ciasta (nie tylko z owocami) znajdziecie na https://www.mojewypieki.com/kategoria/ciasta.