Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Porcja dla 4 osób:
● 2 pęczki rzodkiewek ekologicznych
● 4 duże ziemniaki
● 2 szalotki
● 25 g solonego masła
● 1 ½ warzywnej kostki bulionowej Bio
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Dokładnie oczyść rzodkiewkę, odetnij liście, umyj, osusz i posiekaj.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Szalotki i obierz i drobno poszatkuj.
W rondlu rozpuść masło, podsmaż posiekaną szalotkę. Wrzuć liście rzodkiewki, wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Dodaj ziemniaki, kostkę bulionową i około 80 cl wody. Dopraw solą i pieprzem i gotuj około 20 minut na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, w razie potrzeby dolej wody. Po ugotowaniu zmiksuj całość, dopraw do smaku.
Rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Podaj zupę w miseczkach lub szklankach, ułóż na wierzchu plasterki rzodkiewki. Bon appétit!