Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie : 3 min.
Porcja dla 4 osób :
● 1 ugotowany czerwony burak
● 1 owoc granatu
● 20 g świeżego korzenia imbiru
● 5 g świeżego kłącza kurkumy
(lub ok. 1 łyżeczka mielonej kurkumy)
● Kilka listków kolendry
● 2 torebki herbaty chai masala
● 40 cl mleczka kokosowego
● 2 szczypty cynamonu
● 1 limonka
● sól
● 1 łyżeczka ziaren czarnuszki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Imbir i kurkumę obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Owoc granatu rozkrój na pół, wyłuskaj nasiona.
W garnuszku zagotuj 40 cl wody, zdejmij z ognia, zaparz 2 torebki herbaty przez około pięć minut.
Ugotowanego buraka obierz, pokrój w kostkę.
Z garnuszka usuń torebki herbaty, przelej zaparzoną herbatę do misy miksera. Dodaj pokrojonego w kostkę buraka, ziarenka granatu, mleczko kokosowe, limonkę, starty imbir, kurkumę, cynamon, szczyptę soli, i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw do smaku.
Podawaj w miseczkach lub głębokich talerzach, posyp natką kolendry i (opcjonalnie) ziarenkami czarnuszki. Zupę możesz podawać na ciepło lub na zimno, wedle uznania.