Przygotowanie: 15 min.
Chłodzenie: 1 godz.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
● 500 g marchewki
● 4 pomarańcze
● garść kwiatów polnych bratków
● Sok z połówki cytryny
● 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy*
● 1 łyżeczka cynamonu
● 1 łyżka płynnego miodu
● 1 łyżka posiekanej mięty (lub kolendry)
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● sól
Przygotowanie:
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.
Obierz dwie pomarańcze, usuwając również białą wewnętrzną skórkę, pokrój na ćwiartki, a następnie na małe cząstki. Wrzuć je do miski z marchewką.
Miętę lub kolendrę umyj, osusz, oberwij listki i drobno posiekaj.
Z dwóch pozostałych pomarańczy wyciśnij sok. Dodaj wodę z kwiatów pomarańczy, sok z cytryny, miód, oliwę, cynamon i miętę (kolendrę). Dobrze wymieszaj, posól. Połącz w misce z marchewką i pomarańczą, wymieszaj i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
*Wodę pomarańczową znajdziesz z łatwością w Internecie lub sklepach z żywnością orientalną. Stanowi doskonały dodatek do ciast i deserów. W ostateczności możesz przygotować surówkę bez wody pomarańczowej, chociaż dodaje ona delikatnego, ujmującego aromatu.