Ta zdrowa i kolorowa zupa z czerwonych buraczków i granatu z dodatkiem mleczka kokosowego jest pełna witamin: czerwone buraczki zawierają wiele składników mineralnych takich jak, magnez, potas, cynk, żelazo, fosfor, są bogate w witaminy A, B, C, E, K, obniżają poziom cholesterolu, poprawiają wytrzymałość organizmu, działają antynowotworowo, wpływają na obniżenie ciśnienia krwi.
Owoc granatu jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy, posiada wiele drogocennych składników odżywczych, nie bez przyczyny nazywany jest owocem życia, jest źródłem witam A, B, C, E, a także źródłem substancji mineralnych i odżywczych takich jak magnez, fosfor, krzem, jod, potas i wapń, w jego skład wchodzą również duże ilości błonnika, kwasu foliowego, beta karotenu, obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga odchudzanie, oczyszcza, zapobiega chorobom układu krążenia oraz chorobom serca.
Kurkuma to jedna z najzdrowszych przypraw świata o działaniu antynowotworowym, poprawiająca odporność, działająca przeciwwirusowo i przeciwzapalnie (przeciwskazana w przypadku kamieni żółciowych)
Imbir zawiera cenne substancje o działaniu leczniczym, ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, działa przeciwwirusowo, poprawia krążenie krwi.
smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie : 3 min.
Porcja dla 4 osób :
● 1 ugotowany czerwony burak
● 1 owoc granatu
● 20 g świeżego korzenia imbiru
● 5 g świeżego kłącza kurkumy
(lub ok. 1 łyżeczka mielonej kurkumy)
● Kilka listków kolendry
● 2 torebki herbaty chai masala
● 40 cl mleczka kokosowego
● 2 szczypty cynamonu
● 1 limonka
● sól
● 1 łyżeczka ziaren czarnuszki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Imbir i kurkumę obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Owoc granatu rozkrój na pół, wyłuskaj nasiona.
W garnuszku zagotuj 40 cl wody, zdejmij z ognia, zaparz 2 torebki herbaty przez około pięć minut.
Ugotowanego buraka obierz, pokrój w kostkę.
Z garnuszka usuń torebki herbaty, przelej zaparzoną herbatę do misy miksera. Dodaj pokrojonego w kostkę buraka, ziarenka granatu, mleczko kokosowe, limonkę, starty imbir, kurkumę, cynamon, szczyptę soli, i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw do smaku.
Podawaj w miseczkach lub głębokich talerzach, posyp natką kolendry i (opcjonalnie) ziarenkami czarnuszki. Zupę możesz podawać na ciepło lub na zimno, wedle uznania.
Powiązane artykuły
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
-
Wegetariańskie kotlety z ciecierzycy
Ostatnimi czasy bardzo popularne zrobiły się kotlety warzywne. I nic dziwnego. Są smaczne, pożywne i bardzo zdrowe. Takie danie można przygotować praktycznie z każdego warzywa, jakie tylko nam przyjdzie do głowy. Buraki, fasola, cebula, marchew, seler. Możliwości i połączenia smakowe są nieograniczone. Dziś natomiast skupimy się na niezwykle smacznych kotletach z ciecierzycy.
-
Zupa z zielonej soczewicy
Zielona soczewica ma wiele właściwości odżywczych, zawiera przede wszystkim potas, kwas foliowy i dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Proponuję Wam dzisiaj pyszną zupę z zielonej soczewicy autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło, przepis pochodzi z książki Z miłości do smaku wyd. Carrefour Polska.
Smaki Francji
Zupa z zielonej soczewicy 2018-02-16 07:15:58 2018-02-15 21:21:42