W tym trudnym okresie gotowanie może być jednym ze sposobów spędzenia wolnego czasu, wykorzystajmy go zatem na przygotowanie nowych przepisów i wspólną degustację. Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis na zapiekankę z kalafiora z żółtym serem i migdałami.
Wielkie podziękowania dla personelu medycznego, który jest na pierwszym froncie walki z koronawirusem, walczy o nasze zdrowie i życie.
smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
● 1 kalafior
● 100 g startego żółtego sera (np. gruyère lub comté)
● 60 g migdałów
● 50 cl śmietany kremówki
● 30 g masła
● 1 ząbek czosnku
● 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C.
Natrzyj czosnkiem dno naczynia żaroodpornego i wysmaruj je masłem.
Śmietanę podgrzej w rondlu na wolnym ogniu.
Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Migdały grubo posiekaj.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
Kalafior rozdziel na różyczki. Umyj je i zblanszuj, zanurzając na kilka minut w gotującej wodzie, a następnie schłódź zimną wodą.
Wyłóż różyczki kalafiora w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posól, popieprz, oprósz gałką muszkatołową. Polej śmietaną, posyp startym serem i posiekanymi migdałami.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 minut i zapiekaj, aż wierzch się zezłoci.
Powiązane artykuły
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
-
Wegetariańskie kotlety z ciecierzycy
Ostatnimi czasy bardzo popularne zrobiły się kotlety warzywne. I nic dziwnego. Są smaczne, pożywne i bardzo zdrowe. Takie danie można przygotować praktycznie z każdego warzywa, jakie tylko nam przyjdzie do głowy. Buraki, fasola, cebula, marchew, seler. Możliwości i połączenia smakowe są nieograniczone. Dziś natomiast skupimy się na niezwykle smacznych kotletach z ciecierzycy.
-
Pęczotto z brokułem i pieczarkami
Dziś blogerka Jaglusia przygotowała dla Was smaczny przepis na pęczotto z brokułem i pieczarkami. Jeśli nie macie pomysłu na to co przygotować na obiad, wypróbujcie smaczny przepis.
Smaki Francji
Pęczotto z brokułem i pieczarkami 2016-11-28 08:12:26 2016-11-26 10:46:57