Przepisy kulinarne
W tym trudnym okresie gotowanie może być jednym ze sposobów spędzenia wolnego czasu, wykorzystajmy go zatem na przygotowanie nowych przepisów i wspólną degustację. Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis na zapiekankę z kalafiora z żółtym serem i migdałami.
Wielkie podziękowania dla personelu medycznego, który jest na pierwszym froncie walki z koronawirusem, walczy o nasze zdrowie i życie.
Przepisy kulinarne
Dzisiaj polecam Wam przepis na zdrową, wzmacniającą i smaczną zupę z młodej pokrzywy. Znajdziecie ją z łatwością podczas wiosennych spacerów, nie zapomnijcie zabrać ze sobą gumowych rękawiczek i nożyc, i zbierajcie najlepiej listki młodej pokrzywy, ewentualnie z gałązkami. Pokrzywa ma nieoceniony wpływ na zdrowie, zawiera wiele witamin i minerałów, przede wszystkim dużo żelaza, wzmacnia ogranizm i oczyszcza układ moczowy. Zupa z pokrzywy jest szybka i prosta w przygotowaniu, mój przepis zawiera tylko pokrzywę, cebulę i i ziemniaki, ale możecie do niej dodać, wedle upodobania, marchewkę, czosnek, pora, a także zioła i przyprawy, które lubicie.
Przepisy kulinarne
Lato to doskonały czas na pieczenie. Obfitość produktów wręcz kusi, by wykorzystać je do pysznych wypieków. Agrest, porzeczki, jabłka, rabarbar, maliny, śliwki, truskawki – to one są inspiracją dla tworzenia nowych przepisów. Podpowiemy Wam, jak je możecie wykorzystać, także w niebanalny sposób.
Przepisy kulinarne
W tym szczególnym okresie proponuję Wam dla osłody przepis na marmurkowy keks czekoladowo-dyniowy, które możecie przygotować na świąteczny stół. Jest naprawdę wyborny i oryginalny w smaku, do jego przygotowania najlepiej użyjcie dyni butternut, która ma delikatny, lekko słodki smak, lub dyni hokkaido czy zwykłej dyni.
Życzę Wam pięknych i spokojnych Świąt Wielkanocnych, trzymajcie się ciepło i zdrowo!
Wielkie podziękowania dla personelu medycznego i wszystkich, którzy nadal dla nas pracują w tym trudnym czasie.