Dziś proponuję Wam prosty przepis na zdrową pełną witamin sałatkę, nie wymagającą wielu składników, a więc idealną do przyrządzenia w tym trudnym dla nas wszystkich okresie. Życzę Wam wszystkim dużo zdrowia, uważajcie na siebie!
Wielkie podziękowania dla personelu medycznego, który jest na pierwszym froncie walki z koronawirusem, walczy o nasze zdrowie i życie.
smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 15 min.
Porcja dla 4 osób
Składniki :
● ½ niedużej czerwonej kapusty
● 1 zielone jabłko (typu Granny Smith)
● 65 g wyłuskanych orzechów włoskich
● 20 g ziaren dyni
● 3 łyżki oleju z orzecha włoskiego
● 2 łyżeczki octu jabłkowego
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę umyj i drobno poszatkuj.
Jabłko umyj, nie obieraj i pokrój w cienkie talarki.
W miseczce wymieszaj olej, ocet, sól i pieprz.
Domieszaj kapustę. Dodaj jabłka, delikatnie wymieszaj.
Ziarna dyni i rozdrobnione orzechy włoskie upraż na suchej patelni przez kilka minut.
Przełóż sałatkę do miseczek, posyp ziarnami dyni i orzechów, i podaj. Smacznego!
Powiązane artykuły
-
Wykwintna sałatka z buraczków z cykorią i orzechami
Tę sałatkę na pewno polubią wszystkie weganie i wegetarianie oraz wszystkie osoby lubiące zdrowe sałatki i oczywiście czerwone buraczki. Jest prosta a zarazem wykwintna, podana z uprażonymi pestkami dyni, orzechami włoskimi oraz delikatnym dipem buraczkowo-pomarańczowym. Możecie ją również podać na wielkanocny stół. Przygotowując ją zainspirowałam się przepisem znanego francuskiego szefa kuchni Régisa Marcona, którego restauracja posiada trzy gwiazdki Michelin.
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
-
Przepis na łososia z jabłkiem granny smith
Smaczna, zdrowa i elegancka przystawka z łososia i zielonego jabłka granny smith, którą możecie podać zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Ważne, żeby była ładnie podana! Estetyka również stanowi pożywienie. To, co jest radością dla oczu, jest również ucztą dla zmysłów i pokarmem dla duszy.
-
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką
Sałata rzymska dzięki swojej wszechstronności prawie zawsze znajduje się w mojej lodówce. Surową można wykorzystać w wrapach z kapusty rzymskiej, a lekko sparzoną w gołąbkach. Dziś kolejny sposób na naszą sałatę! Szybko podsmażona na patelni z czerwoną cebulką smakuje wyśmienicie. W mniej niż 15 minut sałatka ląduje na naszym talerzu, jest to więc idealne danie (lub dodatek) dla zabieganych :)
Smaki Francji
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką 2017-02-27 07:26:27 2017-02-25 14:49:19