KobiecePorady.pl

Kruche ciasteczka z kwiatem pomarańczy

Na świątecznym stole nie może zabraknąć kruchych ciasteczek do kawy i herbaty. Ja proponuję Wam ciasteczka o subtelnym aromacie kwiatów pomarańczy, często wykorzystywanym w kuchni francuskiej, zwłaszcza w wypiekach.

Rodem z Bliskiego Wchodu, woda z kwiatów pomarańczy doskonale nadaje się do ciast i deserów. To również idealny dodatek do dań orientalnych oraz napojów serwowanych na ciepło i na zimno. Ta woda znajduje również wiele innych zastosowań, głównie w kosmetyce, ze względu na swoje właściwości upiększające i tonizujące, oraz w medycynie ludowej Bliskiego Wschodu.

Smaki Francji -

Powiązane artykuły

  • 5 pomysłów na szybkie sylwestrowe przekąski

    Przygotowania Świąt Bożego Narodzenia co roku wymagają wiele wysiłku. Nic dziwnego, że czasami brakuje nam już pomysłów na menu na Sylwestra. Poniżej przedstawimy Wam szybkie sposoby na przygotowanie przekąsek sylwestrowych, które zachwycą nawet najbardziej wymagających gości.

  • Zupa z dyni hokkaido z liśćmi szałwii i tagliatelle

    Korzystajmy z sezonu na dynię i z jej wartości odżywczych i wykorzystujmy w kuchni różne jej odmiany. Dynia hokkaido jest nieco słodsza od tradycyjnej dużej dyni. Ja wykorzystałam ją do przygotowania zupy z makaronem tagliatelle i chrupiącymi smażonymi listkami szałwi.

  • Choinkowe mini kanapeczki z krewetkami i klementynkami

    Na świąteczne lub sylwestrowe przyjęcie proponuję Wam mini kanapeczki z krewetkami i cytrusami. Są proste i szybkie w przygotowaniu, oryginalne w smaku i do tego ładnie się prezentują. Życzę Wam wszystkim ciepłych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia i szampańskiej nocy sylwestrowej!

  • Cytrusowa sałatka z przegrzebkami

    Zimowa sałatka w stylu peruwiańskiego ceviche, lekka, orzeźwiająca, kolorowa i zdrowa. Wegetarianie i weganie mogą pominąć przegrzebki, i ewentualnie wzbogacić ją o dodatkowy składnik wedle upodobania.