Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 30 min.
Porcja dla 6-8 osób :
● 5 jajek
● 150 g drobnego cukru
● 1 opakowanie cukru waniliowego
● 125 g mąki ziemniaczanej
● 1 szczypta soli
● cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 170°C.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj ze 120 g cukru i cukrem waniliowym do białości. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj szpatułką.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, wsypując po trochu resztę cukru. Domieszaj energicznie jedną trzecią piany z białek do żółtek, po czym dodaj resztę ubitych białek i przy użyciu szpatułki delikatnie połącz całość.
Przełóż masę do tortownicy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut.
Sprawdź przy pomocy drewnianego patyczka czy biszkopt jest upieczony, patyczek wkłuty w ciasto powinien być suchy. Wyjmij z piekarnika, pozostaw od ostudzenia, przed podaniem oprósz cukrem pudrem.