Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 20 min.
Porcja dla 4 osób:
Składniki:
● 250 g tagliatelle
● 400 g dyni hokkaido
● 1 cebula
● 12 listków świeżej szałwi
● 3 łyżki oliwy z oliwek
● sól, pieprz
Przygotowanie :
Dynię obierz, pokrój w kostkę o grubości ok. 1,5 cm. Cebulę obierz, pokrój w piórka. W dużym rondlu podgrzej 2 łyżki oliwy, podsmaż cebulę przez ok. 2-3 minuty, mieszając. Dodaj dynię i makaron tagliatelle, posól, popieprz. Wlej 70 cl zimnej wody, zamieszaj całość, przykryj i gotuj około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie podgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż liście szałwi przez 1-2 minuty, aż będą chrupiące. Wyłóż na ręcznik papierowy, przed podaniem zupy, ułóż na wierzchu listki szałwi.