Czas przygotowania: 25 min.
Pieczenie: 1 godz 30
Chłodzenie: 5 godz.
Porcja dla 6 osób
Składniki na sernik o średnicy 24 cm:
Składniki na sernik:
● 600 g mielonego twarogu sernikowego
● 200 ml gęstej śmietany*
● 3 jajka
● 150 g drobnego cukru
● 50 g niesolonych łuskanych pistacji
● 1 cytryna bio
● 1 laska wanilii
Składniki na spód pistacjowy:
● 200 g mąki typ 550
● 125 g drobnego cukru
● 125 g masła
● 50 g niesolonych łuskanych pistacji
● 1 jajko
● 1 szczypta soli
Składniki na malinową glazurę:
● 500 g malin (mrożonych lub świeżych)
● 100 g cukru
● 3 listki żelatyny (ok.6 g)
● sok z ½ cytryny
Przygotowanie:
Przygotuj pistacjowy spód: Masło potnij w kawałki. Pistacje drobno posiekaj. Wymieszaj przesianą mąkę, pistacje, cukier, jajko i sól, ugniataj delikatnie koniuszkami palców aż do uzyskania konsystencji piasku. Dodaj masło i wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
Nagrzej piekarnik do temperatury 150°C. Wytnij koło z papieru do pieczenia o średnicy 24 cm, przykryj nim spód formy do tortownicy, a następnie wyłóż na niego równomiernie ciasto. Piecz około 20 minut.
Przygotuj masę sernikową: Zetrzyj skórkę z cytryny. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i ostrzem noża wyskrob ziarenka. Wymieszaj z cukrem, dodaj skórkę otartą z cytryny, ser, śmietankę i jajka. Wylej masę serową na kruchy pistacjowy spód i wstaw do nagrzanego piekarnika (150°C) na około 1 godzinę. Upieczony sernik pozostaw do wystygnięcia w uchylonym piekarniku, po czym wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Przygotuj malinową glazurę: Zamocz listki żelatyny w zimnej wodzie, żeby zmiękły. Mrożone maliny podgrzej przez około 5 minut minut w garnuszku z cukrem i sokiem z cytryny, zdejmij z ognia, rozgnieć lub zmiksuj, a następnie przetrzyj przez sitko, żeby usunąć ziarenka. Podgrzej kilka łyżek malinowej pulpy i rozpuść w niej odciśniętą żelatynę. Połącz z resztą malinowego purée,dokładnie mieszając i wylej je równomiernie na przestudzony sernik. Wstaw do lodówki na około dwie godziny. Podawaj sernik schłodzony posypany posiekanymi pistacjami.
* typu śmietana do zup i sosów lub śmietanki kremówki 36% .