Przygotowanie: 25 min.
Pieczenie: 45 min.
Porcja dla 6 osób
Składniki:
● 4 duże jabłka (odmiana według uznania)
● 150 g mąki + 10g
● 150 g cukru
● 165 g miękkiego masła +10 g
● 1 jogurt naturalny kremowy
● 3 jajka (duże)
● 10 g proszku do pieczenia
● 60 g mielonych migdałów
● 1 opakowanie cukru waniliowego
● ½ cytryny
Przygotowanie:
W rondlu rozpuść masło, odstaw do przestudzenia.
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i 100 g cukru.
Domieszaj dwa jajka, jogurt i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszaj całość i przełóż połowę przygotowanej masy do natłuszczonej i posypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy (np. okrągłej typu forma do tortu).
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, i pokrój w cienkie plasterki. Skrop sokiem z cytryny.
Wyłóż połowę jabłek na ciasto.
Ubij 50 g miękkiego masła z 40 g cukru. Dodaj 1 jajko, mielone migdały i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Wylej migdałowy krem na jabłka, a następnie wyłóż na wierzch resztę uprzednio przygotowanej masy z jogurtem.
Rozpuść resztę masła z 10 g cukru.
Wyłóż resztę jabłek na ciasto, posmaruj je rozpuszczonym masłem z cukrem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40 minut.
Po upieczeniu przestudź i podawaj ciasto na zimno.