KobiecePorady.pl

Ciasto jabłkowo- migdałowe

Właśnie zaczął się sezon na jeden z najbardziej znanych i cenionych jesiennych owoców- jabłka. Możemy je przygotować zarówno na słodko jak i na wytrawnie, jabłka pasują do wszystkiego! Korzystajmy z sezonu na te pyszne i pełne witamin owoce i przygotowujmy sezonowe dania i desery z ich udziałem.

Smaki Francji -

Powiązane artykuły

  • Kruche ciasteczka z kwiatem pomarańczy

    Na świątecznym stole nie może zabraknąć kruchych ciasteczek do kawy i herbaty. Ja proponuję Wam ciasteczka o subtelnym aromacie kwiatów pomarańczy, często wykorzystywanym w kuchni francuskiej, zwłaszcza w wypiekach. Rodem z Bliskiego Wchodu, woda z kwiatów pomarańczy doskonale nadaje się do ciast i deserów. To również idealny dodatek do dań orientalnych oraz napojów serwowanych na ciepło i na zimno. Ta woda znajduje również wiele innych zastosowań, głównie w kosmetyce, ze względu na swoje właściwości upiększające i tonizujące, oraz w medycynie ludowej Bliskiego Wschodu.

  • Gnocchi z gorgonzolą, gruszką i karmelizowanymi orzechami pekan

    Oryginalne, wykwintne jesienne danie z gruszką, makaronem gnocchi i karmelizowanymi orzechami pekan. Idealne dla miłośników kuchni wegetariańskiej. Do jego przygotowania możecie użyć gotowe kluseczki gnocchi lub przygotować je sami.

  • Kruche ciasteczka z kwiatem pomarańczy

    Na świątecznym stole nie może zabraknąć kruchych ciasteczek do kawy i herbaty. Ja proponuję Wam ciasteczka o subtelnym aromacie kwiatów pomarańczy, często wykorzystywanym w kuchni francuskiej, zwłaszcza w wypiekach. Rodem z Bliskiego Wchodu, woda z kwiatów pomarańczy doskonale nadaje się do ciast i deserów. To również idealny dodatek do dań orientalnych oraz napojów serwowanych na ciepło i na zimno. Ta woda znajduje również wiele innych zastosowań, głównie w kosmetyce, ze względu na swoje właściwości upiększające i tonizujące, oraz w medycynie ludowej Bliskiego Wschodu.

  • Zupa z dyni hokkaido z liśćmi szałwii i tagliatelle

    Korzystajmy z sezonu na dynię i z jej wartości odżywczych i wykorzystujmy w kuchni różne jej odmiany. Dynia hokkaido jest nieco słodsza od tradycyjnej dużej dyni. Ja wykorzystałam ją do przygotowania zupy z makaronem tagliatelle i chrupiącymi smażonymi listkami szałwi.