Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 30 min.
Porcja dla 4 osób :
● 400 g de ryżu arborio
● 400 g borowików (lub mieszanki grzybów, świeżych lub mrożonych)
● 50 g startego parmezanu
● 100 g serka mascarpone
● 1l bulionu warzywnego bio
● 2 ząbki czosnku
● 1 cebula
● 10 cl białego wytrawnego wina
● 3 łyżki oliwy z oliwek
● odrobina masła
● 4 gałązki natki pietruszki
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Zagotuj bulion warzywny.
Cebulę obierz i drobno poszatkuj. W głębokim rondlu, zeszklij cebulę na małym ogniu, mieszając. Wsyp ryż i smaż przez kilka minut, mieszając, aż zrobi się szklisty. Wlej wino, gotuj mieszając, aż do wyparowania.
Wlej około pół szkalnki bulionu i podgrzewaj, aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Wlej kolejną porcję bulionu i podgrzewaj do wyparowania płynu. W ten sam sposób dodawj po trochu bulion do ryżu, za każdym razem pozostawiając do całkowitego wchłonięcia bulionu przez ryż. Gotuj, dodając stopniowo bulion, aż ryż będzie miękki.
W międzyczasie, na dużej patelni podsmaż posiekany czosnek i pokrojone w plasterki grzyby. Przykryj i odstaw.
Do risotto dodaj mascarpone i parmezan, wymieszaj, posól, popieprz. Domieszaj grzyby i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj i podaj natychmiast w miseczkach lub głębokich talerzach. Smacznego!