Przygotowanie: 15 min.
Pieczenie: 35 min.
Porcja dla 4 osób :
● 4 czerwone papryki
● 400 g koziego twarożku
● 40 g orzeszków piniowych
● 2 szalotki
● 1 pęczek świeżej bazylii i szczypiorku
(lub innych świeżych ziół, wedle uznania)
● 3 łyżki oliwy z oliwek
● 2 szczypty pieprzu Cayenne
● sól, pieprz
Przygotowanie :
Pparyki przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne.
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego papiernika na około 30 minut, przewracając je kilka razy podczas pieczenia.
W międzyczasie wymieszaj w misce kozi twarożek, orzeszki piniowe, drobno posiekane szalotki, posiekane listki bazylii i szczypiorku. Posól, popieprz, dodaj pieprz kajeński, oliwęz oliwek.
Tak przygotowanym farszem wypełnij paprykę, wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj około 10 minut.