KobiecePorady.pl

Bananowy keks z orzechami pekan

Polecam Wam poniższy przepis na pyszny keks bananowy w stylu banana bread z cukrem muscovado i orzechami pekan, który może być fajnym pomysłem na świąteczny stół.

Jeśli chodzi o cukier muscovado, który uwielbiam, ponieważ ma intensywny, karmelowy smak, i jest dużo zdrowszy i mniej kaloryczny od białego cukru.

Tym, którzy jeszcze bliżej go nie znają i nigdy go nie używali, chciałam wyjaśnić, że dark muscovado to brązowy, nierafinowany cukier, który nie ma nic wspólnego z popularnym brązowym cukrem, powstającym przez dodanie melasy do białego kryształu. Cukier muscovado posiada wiele właściwości zdrowotnych, witaminę A i C, wiele składników mineralnych: żelazo, fosfor, magnez, wapń, potas, pozytywnie wpływa też na utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi, zapobiega próchnicy, i zawiera dwa razy mniej kalorii niż biały cukier.

A zatem udanych wypieków i wesołych Świąt Wielkanocnych!

https://smakifrancji.blogspot.com/2023/03/bananowy-keks-z-orzechami-pekan.html

Smaki Francji -

Powiązane artykuły

  • Polenta z zielonymi szparagami, groszkiem i bobem

    Proponuję Wam dzisiaj danie wegetariańskie z udziałem polenty i zielonych szparagów, groszu i bobu. Kaszę kukurydzianą czyli polentę można przygotować na wiele sposobów, dobrze łączy się z ratatouille, grzybowym ragoût, warzywami- świeżymi i mrożonymi,  można ją również podpiec w piekarniku.

  • Wino francuskie - czym się charakteryzuje?

    Wino to trunek powszechnie uznawany za jeden z najbardziej eleganckich alkoholi. Odpowiednio serwowane, a także dobrane do potraw i okazji znacząco poprawia ich smak. Wina pochodzące z Francji należą do najpopularniejszych. Ich wyjątkowość wynika z klimatu, w jakim wzrastają grona, a także gleby, która stwarza optymalne warunki do wzrostu upraw. Czym charakteryzują się zatem wina francuskie?

  • Jak ozdobić tort urodzinowy? Postaw na topper Happy Birthday – omawiamy zalety tej dekoracji

    Wiek – powinien czuć się w tym dniu wyjątkowo. Obowiązkowym elementem urodzin jest oczywiście tort. Warto podkreślić nim tę okoliczność, niezależnie od tego, czy planowane jest kameralne przyjęcie, czy huczna impreza. Tort jednak nie byłby tortem, gdyby nie odpowiednie dekoracje, które przy tym wypieku są niemal tak samo ważne, jak jego pyszny smak. Zastanawiasz się, jak ozdobić tort urodzinowy? Strzałem w dziesiątkę będzie topper Happy Birthday – w dzisiejszym artykule przedstawimy Ci jego zalety.

  • Pływające wyspy (Iles flottantes)

    Ten klasyk kuchni francuskiej to prosty, ale bardzo efektowny deser, często serwowany w restauracjach, nazywany również „les oeufs à la neige”, czyli „śnieżne jajka”. A skoro na polskim wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek, to czemu nie mielibyście ich również podać na słodko? Z kremem angielskim i karmelem to naprawdę wykwintny i pyszny deser. Gorąco zapraszam do wypróbowania przepisu tych, którzy go nie znają.