Przygotowanie: 15 min.
Czas pieczenia: 50 min.
Porcja dla ok. 8 osób:
● 200 g mąki T 55
● 10 g proszku do pieczenia
● 1 szczypty sody oczyszczonej
● 150 g cukru muscovado
● 100 g miękkiego masła
● 30 g orzechów pekan
● 2 duże jajka
● 3 dojrzałe banany + ½ banana do dekoracji
● 2 łyżki ciemnego rumu
● 1 łyżeczka cynamonu
● 1 łyżeczka wanilii w proszku
● Garść posiekanych orzechów pekan i migdałów
do posypania z wierzchu
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
Banany rozgnieć widelcem, dodając do nich rum i wanilię.
Orzechy pekan posiekaj nożem lub rozgnieć tłuczkiem, po czym upraż je przez kilka minut w piekarniku.
W misce utrzyj cukier muscovado i miękkie masło. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.
Domieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą sody oczyszczonej.
Dodaj rozgniecione banany, posiekane orzechy pekan i cynamon. Dokładnie wymieszaj całość.
Przełóż tak przygotowaną masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej, udekoruj plasterkami banana, posiekanymi orzechami pekan i migdałami. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.