KobiecePorady.pl

Bananowy keks z orzechami pekan

Polecam Wam poniższy przepis na pyszny keks bananowy w stylu banana bread z cukrem muscovado i orzechami pekan, który może być fajnym pomysłem na świąteczny stół.

Jeśli chodzi o cukier muscovado, który uwielbiam, ponieważ ma intensywny, karmelowy smak, i jest dużo zdrowszy i mniej kaloryczny od białego cukru.

Tym, którzy jeszcze bliżej go nie znają i nigdy go nie używali, chciałam wyjaśnić, że dark muscovado to brązowy, nierafinowany cukier, który nie ma nic wspólnego z popularnym brązowym cukrem, powstającym przez dodanie melasy do białego kryształu. Cukier muscovado posiada wiele właściwości zdrowotnych, witaminę A i C, wiele składników mineralnych: żelazo, fosfor, magnez, wapń, potas, pozytywnie wpływa też na utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi, zapobiega próchnicy, i zawiera dwa razy mniej kalorii niż biały cukier.

A zatem udanych wypieków i wesołych Świąt Wielkanocnych!

https://smakifrancji.blogspot.com/2023/03/bananowy-keks-z-orzechami-pekan.html

Smaki Francji -

Powiązane artykuły