Polecam Wam poniższy przepis na pyszny keks bananowy w stylu banana bread z cukrem muscovado i orzechami pekan, który może być fajnym pomysłem na świąteczny stół.
Jeśli chodzi o cukier muscovado, który uwielbiam, ponieważ ma intensywny, karmelowy smak, i jest dużo zdrowszy i mniej kaloryczny od białego cukru.
Tym, którzy jeszcze bliżej go nie znają i nigdy go nie używali, chciałam wyjaśnić, że dark muscovado to brązowy, nierafinowany cukier, który nie ma nic wspólnego z popularnym brązowym cukrem, powstającym przez dodanie melasy do białego kryształu. Cukier muscovado posiada wiele właściwości zdrowotnych, witaminę A i C, wiele składników mineralnych: żelazo, fosfor, magnez, wapń, potas, pozytywnie wpływa też na utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi, zapobiega próchnicy, i zawiera dwa razy mniej kalorii niż biały cukier.
A zatem udanych wypieków i wesołych Świąt Wielkanocnych!
https://smakifrancji.blogspot.com/2023/03/bananowy-keks-z-orzechami-pekan.html
smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 15 min.
Czas pieczenia: 50 min.
Porcja dla ok. 8 osób:
● 200 g mąki T 55
● 10 g proszku do pieczenia
● 1 szczypty sody oczyszczonej
● 150 g cukru muscovado
● 100 g miękkiego masła
● 30 g orzechów pekan
● 2 duże jajka
● 3 dojrzałe banany + ½ banana do dekoracji
● 2 łyżki ciemnego rumu
● 1 łyżeczka cynamonu
● 1 łyżeczka wanilii w proszku
● Garść posiekanych orzechów pekan i migdałów
do posypania z wierzchu
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
Banany rozgnieć widelcem, dodając do nich rum i wanilię.
Orzechy pekan posiekaj nożem lub rozgnieć tłuczkiem, po czym upraż je przez kilka minut w piekarniku.
W misce utrzyj cukier muscovado i miękkie masło. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.
Domieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą sody oczyszczonej.
Dodaj rozgniecione banany, posiekane orzechy pekan i cynamon. Dokładnie wymieszaj całość.
Przełóż tak przygotowaną masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej, udekoruj plasterkami banana, posiekanymi orzechami pekan i migdałami. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.
Powiązane artykuły
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
W te święta zaskocz słodkościami!
Gdy zrywając kolejną kartkę z kalendarza odkryjemy, że już grudzień rozpoczną się gorączkowe przygotowania. Nie ma znaczenia, że tak naprawdę mamy spore doświadczenie, bo przecież Boże Narodzenie jest każdego roku. Okazuje się bowiem, że czasu zawsze jest za mało, a o dziesiątkach spraw przypomnimy sobie stanowczo za późno.
-
Bezglutenowe, bezlaktozowe crumble z jabłkami
Gdy mam ochotę na coś słodkiego i domowego teraz, już, robię szybko kruszonkę i zapiekam pod nią owoce. Bezglutenowe i bezlaktozowe crumble z jabłkami to świetny deser dla osób borykającymi się z alergiami lub nietolerancjami pokarmowymi.
Smaki Francji
Bezglutenowe, bezlaktozowe crumble z jabłkami 2016-11-22 07:28:18 2016-11-21 17:47:54