Przygotowanie: 20 min.
Porcja dla 4 osób:
● ½ owocu granatu
● 100 g rukoli
● 3 pomarańcze
● 4 gałązek mięty
● ½ cytryny
● 300 g mozarelli
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● sól, pieprz
● kilka płatków parmezanu lub pecorino
Przygotowanie:
Pomarańcze obierz, oddzielając od miąższu białą część skórki. Z granatu wyjmij pestki. Z cytryny wyciśnij sok. Listki mięty drobno posiekaj.
Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój na plasterki.
Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny. Umytą i osuszoną rukolę umieść w misce (lub w czterech miseczkach) dodaj pozostałe składniki sałatki, delikatnie wymieszaj z winegretem z oliwy i soku z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem. Udekoruj na wierzchu płatkami sera pekorino lub parmezanu. Smacznego!