Kolorowa, prosta i szybka w przygotowaniu sałatka na początek wiosny. Pyszna i pełna witamin! Zapraszam do skorzystania z przepisu!
smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 20 min.
Porcja dla 4 osób:
● ½ owocu granatu
● 100 g rukoli
● 3 pomarańcze
● 4 gałązek mięty
● ½ cytryny
● 300 g mozarelli
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● sól, pieprz
● kilka płatków parmezanu lub pecorino
Przygotowanie:
Pomarańcze obierz, oddzielając od miąższu białą część skórki. Z granatu wyjmij pestki. Z cytryny wyciśnij sok. Listki mięty drobno posiekaj.
Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój na plasterki.
Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny. Umytą i osuszoną rukolę umieść w misce (lub w czterech miseczkach) dodaj pozostałe składniki sałatki, delikatnie wymieszaj z winegretem z oliwy i soku z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem. Udekoruj na wierzchu płatkami sera pekorino lub parmezanu. Smacznego!
Powiązane artykuły
-
Przepis na sałatkę z ciecierzycą i kolorowymi warzywami
Przepis na sałatkę z ciecierzycą i kolorowymi warzywami.
-
Przepis na kolorowe tabbouleh z quinoa
Kolorowe tabbouleh z komosą ryżową, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, z dodatkiem ziarenek i soku z owocu granatu, i świeżymi listkami mięty, która nada smaku, świeżości i aromatu całości. Idealna przystawka na wiosnę i na lato.
-
Przepis na sałatę z rukolą, szparagami, awokado i truskawkami
Przepis na sałatę z rukolą, szparagami, awokado i truskawkami
-
Przepis na sałatkę warzywną
Uwielbiam sałatki warzywne. Mogę jeść codziennie inną i nigdy nie mam dość. Nie dość, że czuję się najedzona, to jeszcze mam poczucie, że jest to tzw. dobre najedzenie. Dlatego dziś zapraszam na jedno z moich ulubionych warzywnych połączeń.
Smaki Francji
Przepis na sałatkę warzywną 2017-04-11 07:31:49 2017-04-09 20:01:24