KobiecePorady.pl

Bliny z pastą z szyjek rakowych

Ta przystawka to świetny pomysł na sylwestrowy stół, pasta z szyjek rakowych z dodatkiem selera naciowego, serka śmietankowego i papryczki chili jest naprawdę rewelacyjna w smaku. Podałam ją już kilka razy swoim gościom i wszystkim zdecydowanie przypadła do gustu. Możecie ją podać na gotowych blinach, bądź też na tostach chlebowych.Życzę Wam pięknego Nowego Roku !

Smaki Francji -

Powiązane artykuły

  • Zupa krem z cykorii z serem pleśniowym i orzechami laskowymi

    Dzisiaj mam dla Was prosty przepis na smaczną zupę krem z cykorii z dodatkiem ziemniaków, sera pleśniowego i orzechów laskowych.

  • Orzechowe brownie

    Dziś mam dla Was przepis na proste brownie z orzechami włoskimi i pekan, do herbaty i kawy, na podwieczorek lub na śniadanie. Zapraszam do skorzystania z przepisu !

  • Sałatka z orkiszu z wędzonym pstrągiem i cytrusami

    Ta kolorowa, orzeźwiająca, lekka, pełna witamin i szybka w przygotowaniu sałatka na pewno przypadnie do gustu zwolennikom zdrowego jedzenia. Ziarna orkiszu niegdyś zapomniane, obecnie wracają do łask i cieszą się coraz większą popularnością i nie bez powodu, bo orkisz jest wyjątkowym rodzajem zboża, posiadającym wiele dobroczynnych właściwości, zawierającym w sobie całe bogactwo dobroczynnych substancji : białka, skrobi, fosforu, magnezu, potasu, beta-kartoneu, witamin A, witamin z grupy B, C, D, E, K, jak również minerałów i dużo błonnika. Ma także działanie antynowotworowe, jest dobrze trawiony i przyswajany przez organizm, poprawia pracę układu immunologicznego. To tylko niektóre z jego zalet i właściwości odżywczych, sprawiającyh, że na długo dodaje energii. Orkisz zawiera gluten, ale jego struktura jest inna niż wprzypadku żyta lub pszenicy, co sprawia, że jest lepiej tolerowany przez osoby z nadwrażliwością pokarmów. A zatem namawiam was to zakupienia i spróbowania ziaren orkiszu, ja zakupiłam je u lokalnego producenta i to w postaci drobnego ziarna, ale obawiam się, że możecie mieć problem z jego znalezieniem, więc myślę, że normalne ziarno orkiszu wystarczy.

  • Kasztanowy deser z mlekiem i cynamonem

    Kasztany to jeden z symboli jesieni, a we Francji pieczone kasztany to prawdziwa instytucja, ich subtelnemu, delikatnie słodkiemu smakowi trudno się oprzeć. W Polsce może nieco trudniej jest dostać kasztany jadalne, ale jeśli takie znajdziecie, to zachęcam Was do przygotowania ich w różnej postaci, np. pieczonych w piekarniku czy jako deser z mlekiem i cynamonem, na który przepis podaję Wam poniżej. Z kasztanów można też przyrządzić smaczne zupy-kremy, np w połączeniu z grzybami smakują rewelacyjnie.Wyborne są też konfitury z kasztanów, glazurowane kasztany oraz desery i ciasta z dodatkiem kasztanów. Na wigilijny stół podaje się również tradycyjnie we Francji pieczoną gęś z kasztanami. Jeśli zdecydujecie się na przygotowanie kasztanów pieczonych w piekarniku, to warto wiedzieć, że przed upieczeniem kasztanów należy je umyć i osuszyć, a następnie wykonać nacięcia w kształcie krzyża po wypukłej stronie.Następnie należy umieścić je w gotującej wodzie na około kwadrans, co skróci czas pieczenia, a wreszcie ułożyc na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni, i piec przez około 15 minut. Podajemy je jeszcze gorące – kasztany pieczone są wtedy najsmaczniejsze.