Trudna decyzja
Wybierając herbatę weźmy pod uwagę nie tylko jej smak, ale także charakterystyczne dla danego rodzaju właściwości. Najpopularniejsze warianty to: zielona, czerwona, czarna i biała. Różnią się one pomiędzy sobą m.in. gatunkiem liści, procesem fermentacji oraz długością suszenia. Znaczenie ma też sposób parzenia naparu. Wszystkie jednak, bez względu na rodzaj mogą zawierać w sobie moc prozdrowotnych właściwości, które zależne są od zawartości antyoksydantów w naparze. Jak one działają…?
Antyoksydanty, zwane inaczej przeciwutleniaczami, zwalczają stres oksydacyjny, będący przyczyną poważnych schorzeń takich jak: nowotwory, choroby serca, czy demencja. Ich działanie opiera się na wymiataniu wolnych rodników, a tym samym wzmacnianiu odporności organizmu. Od tego jak precyzyjny będzie proces parzenia zależy ile antyoksydantów zostanie uwolnionych w procesie parzenia.
Co kryje w sobie herbata?
Kupując herbatę najbardziej istotne jest, aby wybierać towar wysokiej jakości. Unikajmy popularnych herbat w torebkach - otrzymywane są z tzw. miału i pyłu herbacianego czyli najgorszej jakości produktu. Wystrzegajmy się również granulowanych mieszanek z dodatkiem cukru i „pseudoherbatek” typu ice-tea – to zwykłe napoje z masą szkodliwej chemii!
A czym charakteryzują się najpopularniejsze gatunki herbat i ziół?
Zielona – o delikatnym, świeżym, lekko trawiastym aromacie. Niezwykle popularna w Japonii, gdzie uważana jest za napój długowieczności. Nic dziwnego, gdyż regularne jej spożywanie chroni przed demencją i rozwojem choroby Alzhaimera. Zielona herbata poprawia wygląd skóry, zapobiega cellulitowi, wspiera krążenie oraz działa przeciwnowotworowo.
Jaśminowa – Japończycy z Okinawy deklarują picie min. trzech porcji herbaty jaśminowej dziennie, jeśli jest odpowiednio zaparzona zawiera nie tylko wiele antyoksydantów ale także piękny zapach i aromat kwiatowy, może być świetna jako deser a także dodatek do deserów
Czerwona - najbardziej aromatyczny rodzaj o korzennym aromacie i charakterystycznym smaku. Poddawana lekkiej fermentacji, dzięki czemu zawiera wyjątkowo dużą zawartość różnorakich enzymów i polifenoli. Napar z czerwonej herbaty sprzyja odchudzaniu - wspomaga metabolizm, trawienie i spalanie tłuszczu. Dodatkowo poprawia pamięć, koncentrację i nastrój.
Miętowa – herbata miętowa wpływa tonizująco na układ trawienny i nerwowy. Ma działanie uspokajające, pomaga w przypadku problemów z zasypianiem, łagodzi bóle migrenowe.Napar z mięty pieprzowej ma właściwości antyseptyczne, dzięki czemu niszczy drobnoustroje powodujące nieświeży oddech, jest pomocny przy stanach zapalnych jamy ustnej i przeziębieniach. Schłodzona jest napojem bardzo orzeźwiającym.
Sto procent herbaty w wygodnej butelce
SOTI Natural to prawdziwa, parzona BIO herbata zamknięta w wygodnej butelce – dostępna na wyciągnięcie ręki w Auchan, Simply Market, Makro, Piotr i Paweł, Hebe, Żabka, Topmarketach, Delikatesy Centrum, Organic Farma Zdrowia. Ice tea może być naturalne i zdrowe. Precyzyjny sposób zaparzenia składników powoduje że SOTI Natural zawiera wg badań więcej antyoksydantów niż herbaty parzone w warunkach domowych.
Dostępne warianty:
- klasyczny napar – Gyokuro,
- herbata Pearl Jasmine – jaśminowa (baza to Gyokuro),
- herbata miętową z trawą cytrusową,
- czerwona herbata rooibos z imbirem (klasyczna ),
- herbata Popcorn Tea z naturalnym słodem ryżowym – lekko słodka, dla dzieci z posmakiem prażonej kukurydzy.
SOTI Natural wyprodukowana jest z naturalnych składników i nie zawiera zbędnych dodatków, cukru ani słodzików. ZERO kalorii, 100% zdrowia.