Składniki:
- 2 puszki pieczonych pomidorów w sosie własnym
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich (odrobina oregano, cząbru, tymianku, bazylii, majeranku)
- ok. 1/3 szklanki bułki tartej zmieszanej z odrobiną oregano
- 2 łyżeczki sproszkowanego parmezanu
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku (ja użyłam łyżeczkę pieprzu i pół łyżeczki soli)
- ok. 800 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- olej lub oliwa z oliwek do smażenia
- świeża posiekana natka pietruszki
Do zagęszczenia sosu: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w małej ilości zimnej wody.
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od zmieszania mięsa mielonego z bułką tartą, i ziołami włoskimi. Dodajemy sól i pieprz, odrobinę mleka i wyrabiamy na jednolitą masę.
2. Na oliwie podsmażamy kawałeczki czosnku i dodajemy do mięsa.
3. Formujemy dość małe kuleczki z mięsnej masy i obsmażamy na złoto. Przekłądamy na talerzyk i zajmujemy się przygotowaniem sosu.
4. Pomidory z puszki blendujemy lub miksujemy dodając jeszcze 1-2 podsmażone na oliwie ząbki czosnku.
5. Sos przelewamy do rondelka i dodajemy pulpeciki. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 30-40 minut.
6. Jeśli sos nie jest zbyt gesty, możemy dodać do niego 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie. Po tym sos powinien się zagęscić.
7. Podajemy z makaronem. Posypujemy świeżą natką pietruszki, i parmezanem.
Smacznego!