Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 kawałki ryby ( u mnie łosoś ale to dlatego, że ja go wprost uwielbiam szczególnie teraz:)
- kawałek papryki
- odrobina sera żółtego /w kawałku lub w plasterkach/
- sos słoto-pikantny ( np.słodki chilli, opcjonalnie ketchup )
- śmietana 30-36%
Przygotowanie:
1. Z rybki zdejmujemy skórkę.
2. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C.
3. Ser jeśli mamy w kawałku to ścieramy go trochę na tarce.
4. Ciasto francuskie dzielimy na 2 kawałki i nacinamy po brzegach jak na obrazku.
www.okiem-mamusi.pl
5. Kładziemy serek w plasterkach albo starty a na niego rybkę.
6. Polewany sosem słodko-pikantnym i dajemy kolejną warstwę serka.
7. Paprykę kroimy w kostkę i dajemy na wierzch.
8. Ciasto zawijamy w warkocz (brzegi składamy)
9. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rybę w cieście.
10. Wierzch smarujemy śmietaną.
11. Pieczemy ok 22-25 minut w 200 C ( to zależy od piekarnika - tak by się ładnie zrumieniło ale nie spaliło)
12. Cieszymy się pysznym jedzonkiem :)
www.okiem-mamusi.pl
Co myslicie o takiej rybce???