Składniki:
- 1/2 szklanki orzechów pecan
- 1 puszka gotowego puree z dyni
- 3 łyżki masła
- 1 małe opakowanie herbatników typu digestive (można zastąpić zwykłymi maślanymi)
- 3 łyżki śmietany kremówki
- 100 g serka mascarpone
- 100 g serka Philadelphia (lub innego kremowego)
- 1 łyżka cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- pół łyżeczki zmielonych goździków
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
1. Herbatniki kruszymy wraz z orzechami na jednolitą masę i dodajemy 3 łyżki masła. Schładzamy w lodówce ok. pół godziny.
2. Puree z dyni miksujemy z cukrem cynamonem, imbirem, i goździkami. Dodajemy serek mascarpone i serek kremowy, a także 3 łyżkami śmietany kremówki. Ubijamy wszystkie składniki na gładką masę.
3. W pucharkach deserowych układamy następnie na przemian warstwę z herbatnikami z warstwą kremu dyniowego. Na wierzchu układamy kilka orzechów pecan do dekoracji i posypujemy cynamonem.
4. Deserki schładzamy przez 30 minut w lodówce przed podaniem.
Smacznego!