Składniki:
- 1/2 szklanki orzechów pecan
- 1 puszka gotowego puree z dyni
- 3 łyżki masła
- 1 małe opakowanie herbatników typu digestive (można zastąpić zwykłymi maślanymi)
- 3 łyżki śmietany kremówki
- 100 g serka mascarpone
- 100 g serka Philadelphia (lub innego kremowego)
- 1 łyżka cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- pół łyżeczki zmielonych goździków
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
1. Herbatniki kruszymy wraz z orzechami na jednolitą masę i dodajemy 3 łyżki masła. Schładzamy w lodówce ok. pół godziny.
2. Puree z dyni miksujemy z cukrem cynamonem, imbirem, i goździkami. Dodajemy serek mascarpone i serek kremowy, a także 3 łyżkami śmietany kremówki. Ubijamy wszystkie składniki na gładką masę.
3. W pucharkach deserowych układamy następnie na przemian warstwę z herbatnikami z warstwą kremu dyniowego. Na wierzchu układamy kilka orzechów pecan do dekoracji i posypujemy cynamonem.
4. Deserki schładzamy przez 30 minut w lodówce przed podaniem.
Smacznego!
Powiązane artykuły
-
3 sposoby na pozbycie się zamrożonych truskawek
Tuż przed rozpoczęciem sezonu truskawkowego wykorzystaj te, które masz już zamrożone. Będziesz mogła w szczycie sezonu, kiedy truskawki są najsmaczniejsze, zrobić kolejne zapasy.
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
W te święta zaskocz słodkościami!
Gdy zrywając kolejną kartkę z kalendarza odkryjemy, że już grudzień rozpoczną się gorączkowe przygotowania. Nie ma znaczenia, że tak naprawdę mamy spore doświadczenie, bo przecież Boże Narodzenie jest każdego roku. Okazuje się bowiem, że czasu zawsze jest za mało, a o dziesiątkach spraw przypomnimy sobie stanowczo za późno.
Codziennik Kulinarny
W te święta zaskocz słodkościami! 2016-11-29 13:01:50 2016-11-29 12:46:30