Pyszne, zdrowe i niezwykle proste w przygotowaniu. Oto jak wykonać:
Składniki:
- torebka kaszy jaglanej
- puszka mleka kokosowego/mleka skondensowanego
- miód
- wiórki kokosowe
- migdały
Sposób przygotowania:
1. Gotujemy kaszę w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja wolę kaszę nieco twardszą, sypką, więc mój czas pichcenia jej to ok. 20 minut.
2. Gdy kasza się ugotujemy, wyjmujemy ją z torebki, przekładamy ponownie do garnka, do którego tym razem wlewamy całą puszkę mleka kokosowego. Gotujemy kilka chwil, aż do zagotowania i zgęstnienia całości. Mała rada: ci co nie lubią mleka kokosowego, mogą dodać mleko skondensowane. Miód dodajemy według uznania do miktrury dopiero jak całość nieco przestygnie.
3. Po ugotowaniu całości przekładamy naszą mleko-kaszę na talerz, czekamy chwilę aż ostygnie i zaczynamy formować kulki. Jak ja to robię? Ano najpierw biorę migdał (obrany wcześniej ze skórki za pomocą moczenia w gorącej wodzie) i wokół nieco obtaczam papkę z kaszy, tworząc kulkę. Takową maczam potem w wiórkach kokosowych i odkładam na talerz.
4. Całość smakuje najlepiej nieco schłodzona zatem wkładamy kule do lodówki na godzinę lub dwie.
5. Po określonym czasie słodkość wyjmujemy z lodówki i chwilę podziwiamy.
6. Konsumujemy!
Wypróbujecie?
Kathy Leonia