SKŁADNIKI
- 1 kg cebuli
- 100 g wędzonej szynki typu speck
- 50 g masła
- 1 litr wywaru mięsnego
- 1 łyżka mąki
- 2 listki szałwii
- 3 liście laurowe
- 3 gałązki tymianku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę kroimy w cienkie plasterki.
- W dużym garnku roztapiamy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę, którą dusimy do miękkości ok. 10 min. Dodajemy speck pokrojony w kawałki, 3 gałązki tymianku, 3 listki laurowe i 2 listki szałwii. Przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę dusimy na małym ogniu ok. 15 minut, po czym posypujemy 1 łyżką mąki. Mieszając, podgrzewamy jeszcze 5 minut.
- Dodajemy gorący wywar, gotujemy zupę pod przykryciem ok. 30 minut.
- Zupę podajemy z grzankami z bagietki z dodatkiem ementalera, gruyere lub innego sera.