Balsam natłuszczający
Tłuszcz palmowy lub cukierniczy podgrzej w kąpieli wodnej, albo mikrofalówce i dodaj oranżady w proszku. Gdy się rozpuści uzyskasz cudnie pachnący i kolorowy balsam.
Balsam czekoladowy
W kąpieli wodnej lub mikrofalówce podgrzej tłuszcz do smażenia i wazelinę, a na koniec dodaj kakao. Przelej do małego pojemniczka i wystudź. Czekoladowy balsam gotowy.
Balsam cukierkowy
¼ łyżeczki startego wosku parafinowego, łyżeczkę oleju kokosowego i łyżeczkę wazeliny umieść w plastikowej torebce służącej do przechowywania żywności, a następnie wrzuć do garnka z ciepłą wodą. Od czasu do czasu potrząśnij torebką, żeby składniki dobrze się wymieszały. Gdy są idealnie rozpuszczone nadetnij jednej z rogów i przelej miksturę do zakręcanego opakowania, a następnie pozostaw do wystygnięcia.
Balsam żurawinowy
W kuchence mikrofalowej rozpuść 1 łyżkę oleju ze słodkich migdałów, 1 łyżeczkę miodu i 10 świeżych owoców żurawiny. Gdy się zagotują, a żurawina puści sok, ugnieć dokładnie wszystkie składniki, odcedź płyn i przelej do specjalnego opakowania w którym będziesz przechowywać balsam.
Balsam waniliowy
Niewielką ilość tłuszczu palmowego rozpuść w mikrofalówce. Dodaj oliwę z oliwek, odrobinę barwnika spożywczego, kilka kropel aromatu waniliowego i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec przelej do opakowanie po starym balsamie do ust.
Balsam - pomadka
Łyżeczkę wosku pszczelego i pół łyżeczki czerwonej szminki zetrzyj do naczynia. Dodaj pół łyżeczki wazeliny i oraz płyn z kapsułki z witaminą E. Składniki dokładnie wymieszaj i przełóż do opakowania po starej pomadce.