Wielki Post
Obecnie Wielki Post nie jest surowo przestrzegany. Zwykle je się tak jak zwykle, rezygnując z mięsa jedynie w piątki. Dawniej od Środy Popielcowej w domach jadało się bardzo skromnie. Tłuste jedzenie znikało z talerzy, a zabawy i muzyka były zabronione. Dodatkowo post pokrywał się z przednówkiem, co sprawiało, że żywność oszczędzano i jedzono jeszcze mniej. Nie spożywano nawet jajek, które odkładano na Wielkanoc.
Śródpoście
Dziś o tym zwyczaju nikt nie pamięta. Dawniej była to czwarta niedziela Wielkiego Postu. W tym dniu śpiewano pieśni pełne nadziei, a w kościołach ponownie rozbrzmiewały dzwony. Dzieci z grzechotkami wybiegały na pola, by budzić przyrodę.
Niedziela Palmowa
Jeden z niewielu zwyczajów, który nie uległ zmianie. Palmy z gałązek wierzbowych, trzcin czy malin zanosi się do kościoła, a tam święci i przynosi z powrotem do domu. Wtyka się je za obraz lub stawia w wazonie, by chroniły przed chorobami i nieszczęściem.
Olena Mykhaylova @ shutterstock.com
Przygotowywanie święconki
Skład święconki przez lata nieco się zmienił. Koszyczki zanoszone do kościoła są przede wszystkim mniejsze – wkłada się do nich produkty w symbolicznej ilości, jednak przed laty rodziny nosiły całe dania w wielkich koszach. Niezmiennie do koszyczka wkłada się baranka, jajka, chrzan, wędlinę, ser, sól, kawałek ciasta, masło i kiełbasę. Obecnie dzieci wkładają do koszyczków również czekoladowe jajka lub zajączki.
Polewanie wodą w Dyngusa
Polewanie się wodą w Dyngusa jest zabawną tradycją, jednak powoli zanikającą ze względu na chuligańskie wybryki. Dawniej chłopcy oblewali wodą panny na wydaniu, a dziś polewamy się jedynie symbolicznie. W miastach jest zakaz oblewania wodą na ulicy, a za oblanie przechodniów grozi mandat.
Jag_cz @ shutterstock.com