SKŁADNIKI
Ciasto
- 300 g mąki krupczatki
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 ugotowane żółtka
- otarta skórka z cytryny
Nadzienie
- 500 g bakalii (daktyle, figi, morele, rodzynki, migdały, orzechy włoskie, suszone śliwki)
- 200 g powideł śliwkowych (powidła według własnego uznania)
Polewa
- 70 g cukru pudru
- sok z cytryny
- 1 żółtko
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
- Żółtka przetrzeć przez sito.
- Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder, otartą skórkę z cytryny i żółtka.
- Ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut.
- Formę do mazurka wyłożyć papierem do pieczenia.
- Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę i ponakłuwać widelcem.
- Ciasto zapiekać ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Nadzienie
- Rodzynki namoczyć, osączyć.
- Bakalie posiekać i wymieszać.
Polewa
- Żółtko utrzeć z cukrem pudrem i jajkiem.
- Dodać sok z cytryny, wymieszać.
Mazurek