Wielkanoc zbliża się dużymi krokami. Przygotowujemy ciasta i różne portrawy. Warto zastanowić się nad wykonaniem Mazurka. Dziś sprawdzony przepis na Mazurek bakaliowy przygotowała dla Was Magda.
SKŁADNIKI
Ciasto
- 300 g mąki krupczatki
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 ugotowane żółtka
- otarta skórka z cytryny
Nadzienie
- 500 g bakalii (daktyle, figi, morele, rodzynki, migdały, orzechy włoskie, suszone śliwki)
- 200 g powideł śliwkowych (powidła według własnego uznania)
Polewa
- 70 g cukru pudru
- sok z cytryny
- 1 żółtko
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
- Żółtka przetrzeć przez sito.
- Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder, otartą skórkę z cytryny i żółtka.
- Ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut.
- Formę do mazurka wyłożyć papierem do pieczenia.
- Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę i ponakłuwać widelcem.
- Ciasto zapiekać ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Nadzienie
- Rodzynki namoczyć, osączyć.
- Bakalie posiekać i wymieszać.
Polewa
- Żółtko utrzeć z cukrem pudrem i jajkiem.
- Dodać sok z cytryny, wymieszać.
Mazurek
Powiązane artykuły
-
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella.
-
Pyszny deser: Przepis na mazurek amaretto
Przepis na mazurek amaretto
-
Przepis na sernik z ricotty i kremu pasticcera
Przepis na sernik z ricotty i kremu pasticcera. Jeśli jesteś miłośniczkom czekolady to pokochasz to ciasto. Smaczny sernik, który wygląda wyśmienicie.
-
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem
Szpinak na słodko? Naprawdę? A właśnie tak! Kto oglądał Popeye’a ten wie, że szpinak jest zdrowy i daje „pałera” W rzeczywistości szpinak jest bardzo niskokaloryczny tzn. że jak go zjecie nie będzie „krzepy” jak w przygodach mojego ulubionego marynarza. Jeśli chodzi o kwestie zdrowotne to tutaj bez zmian. Szpinak zawiera kwas foliowy, witaminy C, A i E oraz wiele innych korzystnych dla nas czynników. Można go jeść na wiele sposobów: gotowany, duszony, smażony czy też jak Popeye – surowy. Moja propozycja podania z racji bycia łasuchem to oczywiście na słodko No to lecimy!
Magda (La grande e la piccola cu
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem 2017-04-20 08:23:04 2017-04-19 15:52:27