SKŁADNIKI
- 225 g mąki pszennej
- 150 g cukru brązowego muscovado
- 110 g masła
- 80 g rodzynek
- 40 g orzechów włoskich
- 40 g orzechów brazylijskich
- 2 banany
- 1 laska wanilii
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta galki muszkatałowej
- szczypta soli
Dekoracja:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 20 g masła
PRZYGOTOWANIE
- Rozpuszczamy masło z brązowym cukrem w kąpieli wodnej. Rozpuszczone masło odstawiamy do wystygnięcia. Cukier muscovado możemy zastąpić białym cukrem, ale smak ciasta, będzie już wtedy inny.
- Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i szczyptą gałki muszkatałowej. Dodajemy rodzynki i pokrojone orzechy.
- W drugiej misce roztrzepujemy jajko z 2 łyżkami mleka. Dodajemy rozpuszczone masło z cukrem oraz ziarenka z laski wanilii. Całość dokładnie mieszamy, po czym przelewamy do pierwszej miski z mąką. Na koniec do ciasta dodajemy rozgniecione widelcem banany.
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem. Babkę pieczemy ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
- Babkę dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekolada z masłem.