Bez przetworzonego jedzenia
Produkty mocno przetworzone to z reguły istna kopalnia tłuszczu. Zrezygnuj z nich, a przynajmniej ogranicz ich ilość, a będziesz spożywać znacznie mniejsze ilości tłuszczu.
Gotowanie w domu
Kiedy samodzielnie przygotowujemy posiłki, doskonale wiemy, ile tłuszczu do nich dodajemy. Jedzenie na mieście to już zupełnie inna kwestia – gdy kucharz zaszaleje z tłuszczem, odbija się to na naszym zdrowiu w negatywny sposób.
martinina @ 123rf.com
Zamienniki
W gęstych, zawiesistych sosach tłuszczu zdecydowanie nie brakuje. Jednak wszystko ma swoje zamienniki – pokrop sałatkę sokiem z cytryny, też będzie smaczna! Nie musisz też pić najtłustszego mleka czy jeść tłustego twarogu – wybieraj półtłuste wersje!
Pieczenie
Zapewne każdy doskonale zdaje sobie sprawę z faktu, że gdy smażymy kawałek mięsa, tłuszcz wnika do środka. Jednak kiedy użyjemy grilla albo piekarnika, unikniemy tłuszczowej bomby!
Evgeny Atamanenko @ 123rf.com