Przepis na bananową babkę z dodatkiem rodzynek, orzechów włoskich i orzechów brazylijskich, aromatyzowana wanilią, gałką muszkatałową oraz cukrem muscovado, który nadał ciastu karmelowego smaku i koloru. Babka jest wilgotna, miękka i aromatyczna, wprost rozpływająca się w ustach.
SKŁADNIKI
- 225 g mąki pszennej
- 150 g cukru brązowego muscovado
- 110 g masła
- 80 g rodzynek
- 40 g orzechów włoskich
- 40 g orzechów brazylijskich
- 2 banany
- 1 laska wanilii
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta galki muszkatałowej
- szczypta soli
Dekoracja:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 20 g masła
PRZYGOTOWANIE
- Rozpuszczamy masło z brązowym cukrem w kąpieli wodnej. Rozpuszczone masło odstawiamy do wystygnięcia. Cukier muscovado możemy zastąpić białym cukrem, ale smak ciasta, będzie już wtedy inny.
- Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i szczyptą gałki muszkatałowej. Dodajemy rodzynki i pokrojone orzechy.
- W drugiej misce roztrzepujemy jajko z 2 łyżkami mleka. Dodajemy rozpuszczone masło z cukrem oraz ziarenka z laski wanilii. Całość dokładnie mieszamy, po czym przelewamy do pierwszej miski z mąką. Na koniec do ciasta dodajemy rozgniecione widelcem banany.
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem. Babkę pieczemy ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
- Babkę dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekolada z masłem.
Powiązane artykuły
-
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella.
-
Pyszny deser: Przepis na mazurek amaretto
Przepis na mazurek amaretto
-
Przepis na sernik z ricotty i kremu pasticcera
Przepis na sernik z ricotty i kremu pasticcera. Jeśli jesteś miłośniczkom czekolady to pokochasz to ciasto. Smaczny sernik, który wygląda wyśmienicie.
-
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem
Szpinak na słodko? Naprawdę? A właśnie tak! Kto oglądał Popeye’a ten wie, że szpinak jest zdrowy i daje „pałera” W rzeczywistości szpinak jest bardzo niskokaloryczny tzn. że jak go zjecie nie będzie „krzepy” jak w przygodach mojego ulubionego marynarza. Jeśli chodzi o kwestie zdrowotne to tutaj bez zmian. Szpinak zawiera kwas foliowy, witaminy C, A i E oraz wiele innych korzystnych dla nas czynników. Można go jeść na wiele sposobów: gotowany, duszony, smażony czy też jak Popeye – surowy. Moja propozycja podania z racji bycia łasuchem to oczywiście na słodko No to lecimy!
Magda (La grande e la piccola cu
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem 2017-04-20 08:23:04 2017-04-19 15:52:27